Hoogleraar: kans op Afghaanse vluchtelingenstroom Europa klein
De kans dat Afghanen naar Europa weten te vluchten lijkt erg klein, stelt hoogleraar internationaal vluchtelingenrecht aan de Universiteit van Amsterdam Marjoleine Zieck. Door de ligging van het land is reizen via Iran de enige manier om Turkije en daarmee Europa te bereiken. Beide staten hebben echter muren opgetrokken om mensen tegen te houden.
Premier Mark Rutte sprak deze week met de Franse president Emmanuel Macron over het voorkomen van een nieuwe vluchtelingenstroom nu de Taliban in Afghanistan de macht hebben overgenomen. „Het laatste wat je wilt is een herhaling van wat gebeurde in 2015 en 2016 met de Syrische vluchtelingencrisis”, aldus Rutte.
De verschillen tussen de situatie van Syrische vluchtelingen toen en Afghaanse vluchtelingen nu is volgens Zieck echter groot. „Ten eerste maakt de ligging van Afghanistan het lastiger om Europa te bereiken. Daarnaast is Afghanistan straatarm. Syriërs waren een stuk rijker, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijker aan visa konden komen of een smokkelaar konden betalen.”
Sowieso zullen mogelijk minder mensen proberen Afghanistan te ontvluchten. In 2015 en 2016 bereikten ongeveer 1 miljoen vluchtelingen Europa, aldus Zieck. „Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat het aantal mensen dat uit Afghanistan weg wil op ongeveer een half miljoen.” De omringende landen zullen de meest logische plek zijn om asiel aan te vragen.
„Tadzjikistan heeft aangeboden 100.000 mensen op te nemen en Oezbekistan heeft al enkele honderden mensen toegelaten. Wat China doet is onduidelijk, maar hun omgang met de Oeigoeren wijst er niet op dat ze pro-islam zijn.” De bevolking van Afghanistan is opgebouwd uit een groot aantal verschillende groepen, waarvan in ieder geval de sjiitische Hazara-minderheid vervolging door de (soennitische) Taliban vreest.
„Pakistan heeft gezegd zich geen nieuwe vluchtelingenstroom te kunnen veroorloven”, vervolg Zieck. „Het land huisvest naar schatting al zo’n 3 miljoen Afghanen. Ook Turkmenistan houdt de grenzen dicht.”
Europa zou de landen in de regio volgens Zieck moeten helpen bij het opvangen van Afghaanse vluchtelingen. „Een verzoek aan Pakistan om de grens te openen zal gepaard moeten gaan met een substantieel financieel hulpaanbod.” Maar ook moeten Europese landen vluchtelingen hervestigen. „73 procent van alle vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen door landen in de regio, waarvan 86 procent ontwikkelingslanden zijn. Deze landen helpen is een billijke verdeling van verantwoordelijkheden voor een internationaal probleem.”