Republikeinse politicus wilde zelf mensen uit Afghanistan halen
Opnieuw is een Amerikaanse parlementariër zelfstandig afgereisd naar de regio Afghanistan om een evacuatiemissie op touw te zetten. De Republikeinse afgevaardigde Markwayne Mullin vroeg de Amerikaanse ambassadeur in Tajikistan volgens The Washington Post om hulp om een helikopter te kunnen huren, waarmee hij vijf Amerikanen uit Afghanistan wilde halen. Toen de ambassadeur hem niet kon helpen, zou Mullin hem en ander ambassadepersoneel hebben bedreigd, meldt de krant.
Het is onbekend waar Mullin zich bevindt na de mislukte poging de vrouw en vier kinderen uit Afghanistan te krijgen. Zijn woordvoerder laat op Twitter weten dat hij veilig is en dat hij alles op alles zal zetten om alle Amerikanen die zijn achtergelaten door president Biden thuis te brengen. Vorige week had het Congreslid al geprobeerd Afghanistan via Griekenland te bereiken.
Vorige week waren de Democraat Seth Moulton en de Republikein Peter Meijer van het Huis van Afgevaardigden ook al op eigen houtje naar Afghanistan vertrokken om naar eigen zeggen toe te zien op de evacuatie vanaf het vliegveld in Kabul. Zij moesten uiteindelijk zelf door het Amerikaanse leger worden geëvacueerd.
De acties worden scherp veroordeeld door de Amerikaanse autoriteiten. „Dit gedrag is extreem gevaarlijk, en dat is nog een understatement”, zei een anonieme functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Post. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei vorige week, nadat Moulton en Meijer waren afgereisd naar Afghanistan: „We willen niet dat iemand denkt dat dit een goed idee was en dat ze hetzelfde moeten proberen.”
Mullin gaf eerder deze week op Twitter aan dat hij vond dat Biden het motto van het Amerikaanse leger heeft geschonden dat geen man achtergelaten mag worden. De president had de troepen volgens hem niet al op de afgesproken datum van 31 augustus uit het land mogen terugtrekken. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zei maandag dat er minder dan tweehonderd Amerikanen zijn achtergebleven in Afghanistan.
Ook in andere tweets en uitingen op sociale media presenteert Mullin, die onderdeel uitmaakt van de conservatieve tak van de Republikeinen, zich als voorvechter van de strijdkrachten. Maar anders dan Moulton en Meijer heeft Mullin zelf nooit in het leger gediend. Voordat hij in 2012 in het parlement werd verkozen, was hij actief als worstelaar en mixed martial arts-vechter.