Ongevaccineerde patiënt is vaak niet westers
Ongeveer de helft van de ongevaccineerde patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Een derde van alle jongeren van 12 tot 17 jaar in Nederland is inmiddels volledig ingeënt.
De cijfers over ongevaccineerde patiënten zijn afkomstig van Nederlandse longartsen, zo schrijft het AD. Al weken liggen er zes- tot zevenhonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen: rond de tweehonderd op de ic en ruim vierhonderd op de verpleegafdelingen. Uit een analyse van het RIVM bleek eerder dat zo’n 90 procent niet is gevaccineerd. De overige opgenomen patiënten reageren meestal niet goed op het vaccin door een onderliggende aandoening, zoals een verminderde afweer of immunologische aandoening.
Van de ongevaccineerde patiënten blijkt 40 tot 60 procent een niet-westerse migratieachtergrond te hebben. Dat constateert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De longartsenvereniging zette een enquête uit onder alle Nederlandse ziekenhuizen. Omdat niet alle ziekenhuizen op de enquête reageerden, houdt de vereniging een ruime marge aan.
Tieners
Aan het begin van het nieuwe schooljaar is een derde van de tieners van 12 tot en met 17 jaar volledig gevaccineerd tegen corona, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten op basis van de meest recente vaccinatiecijfers. Het gaat om jongeren die dit jaar die leeftijd bereiken. De helft heeft al een eerste prik gehad.
Het percentage volledig ingeënte jongeren geboren tussen 2004 en 2009 steeg vorige week van 23 naar 32 procent. Nog niet alle jongeren geboren in 2009 kunnen een prikafspraak maken, omdat ze nog niet allemaal 12 zijn. Van de tieners geboren tussen 2004 en 2009 heeft 51 procent een eerste prik gehad.
Ook binnen andere leeftijdsgroepen onder de 55 jaar is het percentage mensen dat een eerste prik heeft gehaald vorige week weer iets gestegen, aldus het RIVM. In het algemeen blijft de vaccinatieopkomst het hoogst onder oudere mensen. De leeftijdsgroep van mensen geboren tussen 1941 en 1945 kent de hoogste vaccinatiegraad: 91 procent van deze mensen is volledig ingeënt.
In de week tot en met 29 augustus kregen 267.167 mensen een coronaprik. Het aantal prikken dat in een week tijd wordt gezet neemt al een tijd af. Het percentage van de volwassenen dat volledig is gevaccineerd is, nam afgelopen week toe met minder dan een procentpunt tot 76,5 procent. Inmiddels heeft 85,2 procent een eerste prik gehad, tegenover 84,9 procent een week eerder.
Mensen die een corona-infectie doorgemaakt hebben zijn al na één prik volledig ingeënt. Ze worden in de data van het RIVM op dit moment echter nog opgeteld bij het percentage mensen dat alleen een eerste prik heeft gehad. Het instituut verwacht dat ze binnenkort wel worden meegeteld als volledig gevaccineerd.
Papieren certificaat
Voor mensen die hun eerste coronaprik in een ander EU-land hebben gekregen en daarom nog geen groen vinkje in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken, komt eind deze of begin volgende week een tijdelijk papieren certificaat beschikbaar dat als vaccinatiebewijs moet dienen. Dat laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Onlangs bleek dat mensen die hun eerste prik in een ander EU-land hebben gekregen en hun tweede prik bij de GGD in Nederland nog geen QR-code in de app kunnen aanmaken. Dat betekent dat deze groep nog niet met de CoronaCheck-app kan reizen of binnenlandse evenementen kan bezoeken. Om toch een groen vinkje in de app te krijgen, zullen ze, ook na volledige vaccinatie, een coronatest moeten laten afnemen.