Risiconiveaus coronavirus gaan weer omhoog
In de meeste regio’s neemt het aantal coronagevallen en het aantal ziekenhuisopnames toe. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele delen van het land hoogstwaarschijnlijk omhoog, wanneer de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio’s krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.
Momenteel staan vijf regio’s op zeer ernstig, het hoogste niveau. Dit kan stijgen naar negen. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Flevoland blijven waarschijnlijk op het hoogste waarschuwingsniveau. Drenthe en Gooi en Vechtstreek gaan mogelijk in één keer twee stappen omhoog. Ze staan nu nog op zorgelijk, maar kunnen naar zeer ernstig gaan. Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid gaan misschien van ernstig naar zeer ernstig.
Ook in Friesland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en Hollands Midden gaat het risiconiveau wellicht omhoog. De situatie is er nu nog zorgelijk, maar zou kunnen stijgen naar ernstig.
Twente doet mogelijk juist een stapje terug. Die regio heeft momenteel nog de status zeer ernstig, maar lijkt naar ernstig te gaan. IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Zuidoost gaan vermoedelijk van ernstig omlaag naar zorgelijk.
In de overige regio’s lijkt het risiconiveau niet te veranderen. Groningen, Gelderland-Midden, Utrecht en Zeeland staan ook na woensdag vermoedelijk op ernstig. In Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg blijft de situatie waarschijnlijk zorgelijk.
De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.