Jaaropening Driestar hogeschool: „Laat Gouda een Elim voor je zijn”
„Als Jezus op de troon zit, is dat merkbaar in de lessen die de docent geeft. Ook bij een student zal dat zichtbaar zijn, op de hogeschool en op je stageplaats”, zei A. van Tol tijdens de jaaropening van Driestar hogeschool in de Goudse Sint-Janskerk.
Het thema was ”Denken en zeggen wat je wilt”. Van Tol, opleidingsmanager van de pabo, stelde in zijn openingswoord naar aanleiding van Johannes 3 dat het goed is als student je eigen mening te vormen. „De dialoog voeren is goed. Maar de manier waarop is belangrijk. De liefde in veel discussies ontbreekt zo vaak. De liefde tot God en tot elkaar.”
Johannes de Doper is niet jaloers op de groter wordende aanhang van Jezus, merkte Van Tol op. „Hij staat op de achtergrond en Jezus op de voorgrond. Is het in jouw leven praktijk dat Jezus groter wordt en dat er minder ruimte voor jou overblijft? Dat gaat in tegen onze natuur en tegen de trend van deze maatschappij. In Gods Koninkrijk is het anders: ik moet minder worden. Daar ben je rijk gezegend mee.”
Als Jezus op de troon zit, krijg je je naasten, zelfs je vijanden, lief als jezelf, zei Van Tol. „Daar gaat wat vanuit als je als student hier in Gouda rondloopt. Dat moeten de mensen merken.”
Goudse giganten
Burgemeester Verhoeve van Gouda sprak een appelwoord. „Mag je zeggen wat je wilt?” vroeg hij. „Mag je roepen: „Eigen volk eerst” als je bij een azc op de Veluwe staat? Kan een leerling een onbeschofte opmerking zomaar maken net voor de dagopening?”
Om een antwoord te vinden op deze vragen, stelde de burgemeester –zelf oud-student van de Goudse pabo– twee bekende Goudenaren centraal. „Ik ga te rade bij Goudse giganten uit het verleden. De eerste is Erasmus. Hij ging in Gouda naar school. De wereldberoemde geleerde schreef niet alleen zijn bekend geworden Lof der zotheid, maar schreef ook over pedagogiek. Het geweten is vrij, stelde Erasmus. Heers niet over het geweten van een ander. Geen geloofsdwang en gewetensdwang. Het kwaad is in ons hart. Ook een onderwijzer kan soms zomaar een tiran zijn. Bekering is nodig.”
De tweede Goudse gigant die de burgemeester voor het voetlicht haalde, was Coornhert. In Gouda voltooide de theoloog zijn boek ”Proces vant ketterdoden ende dwang der consciëntiën”. Ga geen brandstapels optuigen, betoogde Coornhert. Iedere vorm van gewetensdwang is nutteloos en goddeloos. Eenheid bevorder je door ruimte te geven. „Mag je zeggen en denken wat je wilt? Ja, mits je elkaar niet aantast in de geestelijke en lichamelijke integriteit en binnen de grenzen van de rechtsstaat.”
Geniet van je studententijd, gaf de burgemeester de studenten verder mee. „Doe vrijwilligerswerk in deze goede stad. Laat Gouda maar een Elim voor je zijn, een oase.”