Veel kritiek op coronabeleid Leaseplan
Het coronabeleid van Leaseplan, waar werknemers alleen naar kantoor mogen komen als ze gevaccineerd zijn, maakt veel los. De ChristenUnie stelde er maandag vragen over aan minister De Jonge. Deskundigen wijzen erop dat het bedrijf dit niet mag doen.
In schriftelijke vragen aan De Jonge stelt CU-Kamerlid Mirjam Bikker dat zij van de bewindsman verwacht dat hij werkgevers erop wijst dat werknemers slechts op vrijwillige basis kunnen besluiten zich al dan niet te laten vaccineren.
Aanleiding is het coronabeleid van LeasePlan, een bedrijf met cira 8000 werknemers, van wie er ruim duizend in Nederland werken. Maandag maakte het bedrijf bekend dat het thuiswerken wil afschaffen en dat werknemers, alvorens ze weer naar hun kantoorplek komen, worden geacht gevaccineerd te zijn. Alleen gemoedsbezwaren of medische argumenten mogen reden zijn om af te zien van de prik.
Bikker vindt dat de oproep van de multinational geen pas geeft. „Is u een wettelijke grondslag bekend waarop een werkgever buiten de gezondheidszorg de werknemer mag vragen naar diens vaccinatiestatus, laat staan deze te registreren?”, zo vraagt ze aan De Jonge.
Bikker wijst erop dat De Jonge een klein jaar geleden maar heel mondjesmaat ruimte zag voor werkgevers om werknemers te verplichten zich te laten vaccineren. „Alleen goed gemotiveerd, op specifieke momenten in de vaccinatiefase en voor specifieke beroepen waar met kwetsbare mensen wordt gewerkt”, zo schetste hij eind 2020 de uitzonderingen.
Maandag zei De Jonge tegen de media dat hij er vertrouwen in heeft dat werkgevers en werknemers samen goede afspraken kunnen maken over de veiligheid op de werkvloer. Van een vaccinatieplicht op de werkvloer kan geen sprake zijn, zei de bewindsman. „De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan”, zei de minister. Maar over de vaccinatie-eis die het bedrijf LeasePlan heeft aangekondigd, wilde hij geen oordeel vellen. „Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende.”
Overdracht
In NRC Handelsblad betoogde maandag ook de Amsterdamse advocaat Stan Baggen dat „de Wet publieke gezondheid uitdrukkelijk bepaalt dat toegangsregels gebaseerd op vaccinatie alleen gesteld mogen worden als kan worden vastgesteld dat bij een gevaccineerde een vergelijkbare kans op overdracht van het virus bestaat als bij iemand na een negatieve testuitslag.”
Inmiddels heeft het er veel van weg, aldus Baggen, dat iemand die zich net heeft laten testen (en een negatieve uitslag kreeg), „een stuk veiliger is dan iemand die dat niet heeft gedaan, ook al is diegene gevaccineerd.” Daarmee „vervalt de wettelijke grondslag onder de invoering van het coronatoegangsbewijs in de beoogde vorm.”
Ook vakorganisaties als FNV, CNV en RMU noemen het onacceptabel als werkgevers werknemers verplichten zich te laten vaccineren.