LeasePlan voert vaccinatieplicht in; welk bedrijf volgt?
Leasemaatschappij LeasePlan verlangt van zijn personeel dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Ook KLM overweegt een vaccinatieplicht voor crewleden.
Volgens LeasePlan is het nieuwe normaal „terug naar normaal”, laat het bedrijf maandag in een verklaring weten. De onderneming vindt het belangrijk om personeel wereldwijd weer op kantoor te verwelkomen. Dat helpt volgens de organisatie tegen onder andere burn-outklachten en andere problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Verder is het zaak dat collega’s weer aansluiting vinden met elkaar, zo klinkt het.
Het Financieele Dagblad meldt dat LeasePlan het eerste in Nederland gevestigde bedrijf is dat met een vaccinatieverplichting voor personeel komt, hetgeen juridisch overigens niet is toegestaan. Het bedrijf heeft circa 8000 werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor. LeasePlan heeft onder andere kantoren in Almere, Breukelen, Veghel, Moordrecht en Zwolle.
LeasePlan benadrukt dat er uitzonderingen zijn voor mensen die vanwege hun gezondheid of geloofsovertuiging niet gevaccineerd willen worden voordat ze naar kantoor terugkeren. Alle andere verzoeken voor vaccinatieweigeraars zullen per geval worden behandeld, meldt LeasePlan.
Het bedrijf neemt ook andere maatregelen om zijn mensen veilig te houden. Zo geldt er een roulatieschema voor personeel, waarbij maximaal 50 procent van de werknemers tegelijk op kantoor zijn zodat er voldoende afstand is.
Piloot
Het Financieele Dagblad schrijft eveneens dat luchtvaartmaatschappij KLM intern overleg voert over strengere vaccinatie-eisen van bestemmingen buiten Europa. Wat als een purser of piloot bijvoorbeeld Canada niet meer binnenkomt zonder een geldig vaccinatiebewijs? Als de vaccinatieplicht steeds navolging zal krijgen, heeft dat gevolgen voor het personeelsbeleid, van KLM, meldt de krant.
RMU-bestuurder Jan Kloosterman vindt dat een vaccinatieplicht indruist tegen belangrijke grondrechten als het recht op lichamelijke integriteit en gewetensvrijheid. „Een werkgever mag vaccinatie wat ons betreft nooit verplichten”, stelt hij onomwonden.
Daarnaast ziet de reformatorische vakorganisatie dat vaccinatiedwang niet helpt om mensen meer of eerder te overtuigen. „In het geval van Leaseplan is duidelijk sprake van indirecte dwang. We vinden dit een uiterst zorgelijke en ongewenste ontwikkeling die kan zorgen voor tweespalt onder collega’s en in de samenleving.”
Stappen
Kloosterman sluit niet uit dat meer werkgevers het voorbeeld van Leaseplan zullen volgen. Dat zou de RMU betreuren. „Vanuit het buitenland bereiken ons ook veel geluiden van grote bedrijven die vaccinatiebewijzen eisen van hun werknemers. Zoals met veel coronamaatregelen, is het onze verwachting dat deze beweging ook ons land niet voorbij zal gaan. De RMU onderzoekt of het nodig is tegen dit soort maatregelen juridische stappen te ondernemen.”