Limiet dierenvervoer niet binnen vier jaar
De komende vier jaar komt er geen Europese maximumrijtijd voor dierenvervoer. De EU-ministers van Landbouw hebben maandag in Brussel afgesproken het heikele punt uit te stellen, na meerdere mislukte pogingen dit jaar om een akkoord te bereiken.
Op voorstel van minister Veerman (Landbouw) worden wel de eisen aan veewagens vanaf 2007 aangescherpt. Zo komt er een thermometer bij de dieren en een satellietvolgsysteem voor controle van de wagens onderweg. Bij overtredingen is bovendien niet langer alleen het transportbedrijf aansprakelijk, maar ook handelaren en andere betrokkenen.
„We hebben gekozen voor een stap-voor-stapbenadering”, motiveerde minister Veerman de besluiten. De nieuwe eurocommissaris Kyprianou (Dierenwelzijn) komt binnen vier jaar met een nieuw voorstel voor de reistijden. Hij betreurde dat er nog geen akkoord over reistijden mogelijk blijkt. Over het onderwerp zijn de 25 EU-landen nu nog zwaar verdeeld. Sommige ministers willen dat dieren hooguit acht uur onderweg zijn, andere eisen meer tijd of vinden de hele beperking overbodig.
Denemarken stemde gisteren als enige tegen het uitstel. De Deense minister wil snel een scherpe limiet. De beperking moet het dierenwelzijn verbeteren en snelle verspreiding van dierziekten, zoals mond- en klauwzeer (mkz), beperken. België, Luxemburg, Zweden en Duitsland onthielden zich gisteren van stemming.
Ongeveer 10 procent van het dierenvervoer heeft nu over lange afstanden plaats. Het gaat om 17,5 miljoen ritten per jaar. De EU-regels bepalen nu hoofdzakelijk de rusttijden voor de dieren tijdens het transport. Wel gelden er maximumafstanden voor vervoer van jonge dieren.
Brancheorganisatie Transport Logistiek Nederland (TLN) zegt de afspraak prima te vinden. TLN is steeds voorstander geweest van invoering van navigatiesysteem GPS, aldus een woordvoerster. „Zo is goed te controleren of chauffeurs wel op de goede tijden rusten en de dieren op de afgesproken plaatsen hebben afgeleverd.”
De Dierenbescherming reageert gematigd positief op de besluiten van gisteren. „Goed dat de controle wordt aangescherpt. Daar hameren we al jaren op. We rijden wel eens achter veewagens aan en constateren dan vele overtredingen”, aldus een woordvoerder.
Hij betreurt het dat een regeling voor reistijd nog op zich laat wachten. „Iedereen lijkt nu te zijn vergeten dat de uitbraak van mkz in 2001 vooral kwam door het diervervoer over lange afstand.”