Buitenland

Steun voor harde aanpak rebellen Irak

De deelnemers aan een tweedaagse internationale conferentie over Irak in het Egyptische Sharm al-Sheik hebben maandag hun steun uitgesproken voor een harde aanpak van de gewapende opstandelingen in het land. Tegelijkertijd riepen ze op tot overleg tussen soennitische en sjiitische leiders om de verkiezingen die voor januari op het programma staan tot een succes te maken en de deelname van een groot deel van de bevolking te garanderen.

Buitenlandredactie
23 November 2004 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:54
SHARM AL SHEIK – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell (r.), spreekt met zijn Iraakse collega, Hoshyar Zebari, voordat ze zich maandag bij het overleg in Sharm al Sheik voegden. In deze stad aan de Rode Zee wordt een conferentie g
SHARM AL SHEIK – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell (r.), spreekt met zijn Iraakse collega, Hoshyar Zebari, voordat ze zich maandag bij het overleg in Sharm al Sheik voegden. In deze stad aan de Rode Zee wordt een conferentie g

In een voorlopige versie van de slotverklaring van de top in Egypte, waaraan verscheidene Arabische landen, China en internationale organisaties als de Europese Unie, de Arabische Liga, de Verenigde Naties en de Groep van Acht meedoen, staat een oproep om de internationale troepenmacht terug te trekken uit Irak en een volledig autonome regering aan het roer te stellen in Bagdad.

In tegenstelling tot de wens van enkele deelnemers aan de conferentie is geen tijdslimiet verbonden aan de terugtrekking uit Irak. Wel wordt er een passage opgenomen waarin staat dat de aanwezigheid van de buitenlandse troepenmacht „geen open einde” mag hebben. In grote delen van de islamitische wereld wordt het Amerikaanse leger gezien als de bezetter van Irak en is er steun voor het verzet.

De Iraakse premier Ayad Allawi, op wiens verzoek de bijeenkomst in Sharm al-Sheik totstandkwam, zei gisteren dat hij in de slotverklaring een passage wil opnemen waarin de buurlanden van Irak zich committeren aan een strengere controle van de grens met Irak om de toestroom van wapens voor het verzet en nieuwe strijders te beperken. Volgens Allawi hebben de buurlanden van Irak onvoldoende gedaan om de veiligheid in Irak te vergroten. Vooral Syrië werd de afgelopen maanden herhaaldelijk beschuldigd van het doorlaten van Arabische strijders richting Irak.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, vindt een totale deelname van de Irakezen aan de verkiezingen op 30 januari belangrijker dan de datum ervan, zo zei hij gisteren in Sharm al-Sheikh. „De datum moet niet heilig zijn. Het is belangrijk te garanderen dat alle Irakezen naar de stembus kunnen”, aldus al-Faisal.

Volgens een Noorse onderzoeksgroep is de ondervoeding onder Iraakse kinderen fors toegenomen sinds de Amerikaanse bezetting van het land. Vooral in de jongste groep kinderen, die tussen zes maanden en 5 jaar oud, is de situatie schrijnend, concludeert het in Oslo gevestigde instituut voor toegepaste sociale wetenschappen Fafo.

Volgens het Fafo is 7,7 procent van de kinderen van tussen een half en 5 jaar oud ondervoed, een aantal dat vergelijkbaar is met dat in sommige landen in Afrika. In totaal zou het gaan om zo’n 400.000 kinderen. Voor de invasie van Irak was zo’n 4 procent van de kinderen ondervoed. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zijn ongeveer 6,5 miljoen Irakezen afhankelijk van voedselhulp.

De negatieve ontwikkeling in de afgelopen twee jaar wordt door het Fafo hoofdzakelijk toegeschreven aan het opdoeken van het olie-voor-voedselprogramma van de VN. Ook heeft de binnenlandse strijd die losbarstte na de val van Saddam Hussein geleid tot een verslechtering van de voedseldistributie.

Gisteren is een Iraakse delegatie aangekomen in Bosnië om daar expertise op te doen over het lokaliseren van massagraven en het identificeren van de slachtoffers. Tijdens het 24 jaar durende bewind van Saddam zijn naar schatting zo’n 300.000 mensen vermoord. Sinds de val van de oud-dictator zijn 283 massagraven ontdekt, maar de rustplaats van een groot aantal mensen is nog onbekend.

Op de internationale luchthaven van Bagdad zijn de controlemaatregelen verscherpt nadat gisteren in een verkeersvliegtuig een bom was gevonden. De Amerikaanse ambassade heeft dat bekendgemaakt. Verdere bijzonderheden werden niet verschaft.

Het is onduidelijk of het vliegtuig net was aangekomen of gereed werd gemaakt om te vertrekken. De ambassade raadt Amerikaanse burgers aan na te gaan of het noodzakelijk is om in deze tijd gebruik te maken van commerciële vluchten van en naar Irak.

In de Zuid-Iraakse stad Basra is gisteren een voormalige hoge Ba’ath-functionaris doodgeschoten. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Ook bij enkele andere geweldsincidenten vielen maandag slachtoffers.

Amerikaanse militairen hebben gisteren in een verborgen wapenopslagplaats bij de Noord-Iraakse stad Mosul een batterij luchtafweergeschut, 25 luchtdoelraketten, munitie, 4600 handgranaten, 144 granaatwerpers, 10 raketten en een grote hoeveelheid springstof gevonden. Het Amerikaanse leger heeft dat gemeld. Het depot bevond zich in de plaats Shafaat, 45 kilometer ten zuiden van Mosul. De Amerikanen vermoeden dat er in de omgeving nog meer wapens zijn verstopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer