Binnenland
Aangifte tegen burgemeester Nunspeet om genderdiscriminatie

Een 46-jarige inwoner van Nunspeet heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Breunis van de Weerd wegens genderdiscriminatie. Nunspeet herkent zich niet in de beschuldiging.

Redactie regio
Straatbeeld in Nunspeet. Een inwoner van Nunspeet heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Breunis van de Weerd wegen genderdiscriminatie. „Nooit leuk”, reageert Van de Weerd. Nunspeet herkent zich niet in de aantijging. beeld RD
Straatbeeld in Nunspeet. Een inwoner van Nunspeet heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Breunis van de Weerd wegen genderdiscriminatie. „Nooit leuk”, reageert Van de Weerd. Nunspeet herkent zich niet in de aantijging. beeld RD

De Nunspeter heeft vrijdag aangifte gedaan bij de politie, uit onvrede over de manier waarop de gemeente Nunspeet burgers aanspreekt. De persoon in kwestie wil niet worden aangesproken met „de heer” of „mevrouw”, maar met voorletter en achternaam.

De Nunspeter heeft de gemeente eerder een brief gestuurd met het verzoek te stoppen met de standaardaanspraak van „mijnheer” of „mevrouw”. De persoon in kwestie identificeert zich niet als man of vrouw. Omdat de brief niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, heeft de Nunspeter aangifte gedaan. De persoon zegt anoniem te willen blijven wegens anti-transgeweld.

De gemeente Nunspeet herkent zich niet in de aantijging van discriminatie. Burgemeester Van de Weerd wil niet inhoudelijk reageren. „We wachten even af of de aangifte hout snijdt of dat het gebakken lucht is.”

Een aangifte is „nooit leuk”, zei Van de Weerd zaterdag desgevraagd. „Maar ik ben me van geen kwaad bewust.” De burgemeester wijst erop dat de aangifte tegen zijn persoon is gedaan, maar dat deze zich feitelijk richt tegen de wettelijke protocollen. „De aangifte is eigenlijk ingediend omdat ik de wet handhaaf.”

Paspoort

Nunspeet past het beleid niet aan. Verzoeken om bijvoorbeeld paspoorten genderneutraal in te vullen, honoreert Nunspeet ook niet. „Wij mogen dat niet eens.” De burgemeester heeft wel toegezegd rekening te zullen houden met de wens van de persoon in kwestie, maar kan niet garanderen dat het in alle gevallen lukt.

„Wij wachten de reactie van het OM af”, aldus Van de Weerd. De gemeente ziet een eventueel onderzoek volgens een woordvoerder „met vertrouwen tegemoet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer