Molotovcocktails door het raam bij journalist gegooid
Bij journalist Willem Groeneveld, werkzaam bij het Groningse stadsblog Sikkom, zijn molotovcocktails door het raam gegooid. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag. Van hoeveel brandbommen er sprake was, is nog niet bekend. De politie „neemt de zaak hoog op”, aldus de politie donderdag in een verklaring.
Door de voorwerpen ontstond er brand in de woning. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur zelf te doven en ze zijn ongedeerd. Ze zijn wel erg geschrokken. De politie doet onderzoek en wil nog niet speculeren over de aanleiding. „Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen.”
De politie kreeg rond 02.45 uur een melding binnen van het incident. Het brandende materiaal was door een ruit in de voordeur van de bovenwoning gegooid. De journalist en zijn partner waren van het glasgerinkel wakker geworden. Ook voor de woning werd brandbaar materiaal aangetroffen. Het voorval gebeurde in de Tuinwijk. De politie zoekt mensen die informatie hebben over het incident. Ook wordt bekeken of er camerabeelden zijn. Aan buurtbewoners wordt gevraagd of zie iemand hebben gezien die rook naar brandbare vloeistoffen.
Volgens Dagblad van het Noorden werden eerder adresgegevens van Groeneveld op internet gedeeld. Het is niet duidelijk of het incident hiermee samenhangt.
Vorige week zei Groeneveld in een interview met Villamedia, website over journalistiek, dat hij vaker over zijn schouder kijkt als hij door de stad loopt. Hij kreeg al eerder te maken met intimidaties en bedreigingen en zijn ruiten werden al eens ingegooid. Dat zou te maken hebben met publicaties van zijn hand.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het incident „weer een aanslag op de Nederlandse journalistiek”, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning in een reactie.
„Na de moordaanslag op Peter R. de Vries is dit de tweede aanslag in korte tijd op een Nederlandse journalist”, stelt Bruning. „Dit is een heel somber jaar voor de journalistiek. Deze aanslag op Willem met een brandbom had heel anders kunnen aflopen.”
De NVJ-voorman beklemtoont dat Groeneveld eerder te maken heeft gehad met ernstige bedreigingen. „Het is van cruciaal belang dat Willem zich nu beschermd voelt en dat de politie alles in het werk stelt om de laffe daders van deze aanslag snel op te sporen en te vervolgen. Het moet duidelijk zijn dat dit niet wordt getolereerd in Nederland.”
Bruning denkt dat het onderwerp, zeker na de moordaanslag op Peter R. de Vries, wel op de agenda staat van de landelijke politiek. „Maar deze nieuwe aanslag bewijst wel dat alles wat we op dit moment doen nog niet genoeg is. Ik hoop dat Den Haag daar heel goed van doordrongen is. Journalisten horen zich niet bedreigd te voelen en moeten zonder angst hun werk kunnen doen.”