Triodos sluit beursgang niet uit nu certificaten problemen geven
Triodos Bank zoekt naar nieuwe manieren om aan kapitaal te komen en sluit daarvoor een beursgang niet uit. Dat heeft topman Jeroen Rijpkema gezegd bij presentatie van de halfjaarresultaten. De op duurzame investeringen gerichte bank werd groot door speciale certificaten uit te geven. Maar de vraag naar die stukken - een soort alternatief voor aandelen - is tijdens de crisis ingestort, waarna het financiële concern zich genoodzaakt zag om de handel op te schorten. Rijpkema rekent er niet meer op dat er voor het einde van het jaar weer kan worden gehandeld in de certificaten.
Veel beleggers probeerden hun certificaten namelijk te verkopen. Waarom dit gebeurde vindt Rijpkema lastig om te zeggen, omdat het natuurlijk afhangt van de persoonlijke situatie van certificaathouders. Maar hij denkt dat het niet los gezien kan worden van de crisis. Veel mensen vonden het daarom mogelijk nodig om hun investering in Triodos Bank te gelde te maken.
Rijpkema erkent dat het erg onwelkom is voor investeerders dat ze hun stukken nu niet kunnen verkopen. Maar een andere oplossing is er even niet. De bank kan zelf maar beperkt certificaten terugkopen, en dat was het enige instrument dat de bank had om de verhandelbaarheid te bevorderen.
De topman wil eind september een gedetailleerde update geven van de opties waar de bank nu aan denkt om het probleem op te lossen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld achtergestelde leningen, zogeheten green bonds, te gaan uitgeven. Daarmee zou Triodos Bank ook geld op kunnen halen. Hij zegt dat er naar alle opties wordt gekeken, dus ook naar een gang naar de aandelenbeurs. Een beslissing hierover volgt op zijn vroegst pas eind dit jaar.
De resultaten van het concern lieten in de eerste jaarhelft verbetering zien. Net als andere banken profiteerde Triodos Bank ervan dat er een deel van de voorzieningen vrijviel. Dat geld was eerder vanwege de crisis opzijgezet voor het geval risicovolle leningen niet zouden worden terugbetaald.
Triodos Bank baarde een aantal jaar terug opzien door als eerste in Nederland de spaarrente voor kleine spaarders terug te brengen tot 0 procent. Rijpkema zegt dat dit niet tot paniekreacties heeft geleid. De laatste tijd wordt er nog steeds extra spaargeld aan de bank toevertrouwd.
Het renteklimaat voor banken is al lang erg ongunstig en spaargeld kost hen eigenlijk geld. Toch zegt Rijpkema dat hij liever wil vermijden dat kleine spaarders met een negatieve spaarrente te maken krijgen. Maar hij sluit niet uit dat de drempel voor een negatieve rente nog wat omlaag gaat. Nu is het zo dat alleen mensen die meer dan een ton op hun rekening hebben, bij Triodos Bank rente moeten betalen over hun spaargeld.