Economie

ABN AMRO: „Klant is gebaat bij medewerker die zichzelf kan zijn”

ABN AMRO postte vorige week tijdens de Pride Week meerdere tweets waarin medewerkers die zich rekenen tot de zogeheten lhbti-gemeenschap aan het woord komen. Daar kwam een stroom kritische reacties op.

11 August 2021 19:10
Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Een medewerker is als man geboren en gaat nu als vrouw door het leven. Een ander vertelt dat hij en zijn vrouw sinds een paar jaar een zogeheten polyrelatie hebben met vier personen. Op internet kwamen honderden negatieve reacties op de campagne. Nicole Böttger (41), bij de bank verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid, legt uit waarom ABN AMRO voor deze strategie kiest.

Wat wil de bank met deze tweets bereiken?

„We zijn al jaren actief bezig met beleid op het gebied van diversiteit. Zo geven we trainingen en stimuleren we de dialoog tussen collega’s. Dit jaar hebben we besloten om rondom de Pride Week de campagne ”Zelfverzekerd op de werkvloer” te starten. We willen collega’s uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal laten delen, omdat we het belangrijk vinden dat zij gehoord worden.”

Onder de vele honderden reacties klinkt de kritiek dat de bank zich op zijn kerntaken zou moeten richten in plaats van te demonstreren dat hij politiek correct is. Wat vindt u daarvan?

17395880.JPG
Nicole Böttger, hoofd Diversiteit en Inclusie bij ABN AMRO. beeld ABN AMRO
„Vanuit mijn functie houd ik me al jaren bezig met het inclusiever maken van de bank. Uiteindelijk is het er mij ook om te doen om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dat kan in mijn ogen pas echt als ze worden geholpen door medewerkers die zichzelf durven te zijn. Zo halen ze niet alleen het beste uit zichzelf, maar ik geloof dat dit ook het beste is voor hun omgeving. We hebben trouwens ook warme en positieve reacties binnengekregen.”

.

Een deel van de Nederlanders wijst vanuit hun geloofsovertuiging het hebben van een liefdesrelatie met meerdere mensen tegelijk af. Kunt u zich voorstellen dat zij geschokt zijn?

„Ik vind dat iedereen zijn eigen mening mag hebben, maar ik vind het nog belangrijker dat iedereen zichzelf kan zijn. Oftewel, we kunnen beter naast elkaar staan dan tegenover elkaar. Wij roepen op om respectvol met elkaar om te gaan. Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?”

Hoe gaat ABN AMRO om met een christen-werknemer die homoseksuele relaties afwijst?

„Ook in dat geval zullen we het gesprek op de werkvloer stimuleren. Door met elkaar te praten leer je elkaar beter kennen. Dan blijkt vaak dat meningen niet zo zwart-wit zijn als ze soms lijken. Zolang een werknemer maar respectvol blijft naar anderen, hoeft diegene nooit bang te zijn dat hij zijn overtuiging moet loslaten.”

Wat gaat u doen om het vertrouwen van de teleurgestelde klanten in de bank te herstellen?

„Ik geloof niet dat we iets te herstellen hebben. We zien dat de maatschappelijke verdraagzaamheid richting de lhbti-gemeenschap afneemt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 57 procent niet hand-in-hand over straat durft te lopen. Daar zitten ook medewerkers en klanten van ons bij. Die mensen zijn ermee geholpen als ze zien dat bij ons iedereen welkom is.”

Nicole Böttger, hoofd Diversiteit & Inclusie bij ABN AMRO

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer