Tientallen Afghaanse tolken wachten nog op vertrek naar Nederland
In Afghanistan wachten nog zeker zeventig tolken die voor de Nederlandse militairen werkten, op hun vertrek naar Nederland. De betrokkenen hebben een aanvraag ingediend bij Defensie, maar moeten voor zichzelf en hun gezin nog paspoorten krijgen van de Afghaanse overheid. Deze hobbel neemt vaak enige tijd in beslag, maar we mogen ze niet zonder paspoort en visum meenemen, zegt een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van een artikel in Trouw.
De Tweede Kamer had begin juni nogmaals aangedrongen op een zo snel mogelijke toelating voor tolken, omdat zij groot gevaar kunnen lopen nu de westerse troepen zich terugtrekken en de Taliban weer oprukken in het land. Defensie zegt zich actief op te stellen met de aanvragen. Het ministerie stelt (deels online) de identificatie vast, om te controleren of de betrokkene echt een tolk was. Ook is het soms lastig vast te stellen hoeveel kinderen er zijn. Daarna worden de benodigde papieren aangevraagd, met hulp van de Nederlandse ambassade, waar ook is opgeschaald.
Inmiddels zijn ruim honderd tolken en hun familie in Nederland, zegt Defensie. Begin juni waren dat er nog 68. In Nederland gaan ze naar de opvanglocatie in Ter Apel, waar ze een asielprocedure ingaan. Defensie houdt contact daarover met de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.
In totaal hebben volgens Defensie 273 tolken voor de Nederlanders gewerkt de afgelopen twintig jaar. Zij vallen onder de speciaal opgezette tolkenregeling. Maar een deel van hen heeft ook voor andere landen gewerkt, zoals in Uruzgan, waar Nederland maar vier jaar actief was. Mogelijk hebben tolken in deze landen asiel gevraagd, zegt de woordvoerder. Daar is volgens hem geen overzicht van.
Het komt ook voor dat de tolken niet weg willen of mogelijk pas later. Volgens Defensie worden de laatste tijd, sinds het onveiliger wordt, meer valse aanvragen ingediend.