Slachthuis in Epe nog steeds dicht wegens dierenmishandeling
Slachterij Gosschalk in Epe moet na bijna drie weken sluiting nog steeds dichtblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van Omroep Gelderland. Het bedrijf moest dicht nadat er eind juni schokkende beelden naar buiten kwamen waarop te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.
Gosschalk moet eerst met een gedegen plan van aanpak komen om te zorgen dat dieren er voortaan wel fatsoenlijk worden behandeld voordat zij worden gedood. Dat plan is er tot nu toe niet gekomen, zegt de NVWA-woordvoerder. „Dat plan moet ons het vertrouwen geven dat medewerkers van het slachthuis zich aan regels voor dierenwelzijn houden, en het laatste plan geeft ons dat vertrouwen niet.” Het slachthuis blijft dicht totdat dat vertrouwen wel uit een plan van aanpak blijkt, aldus de woordvoerder.
In juli schorste de NVWA de erkenning van het bedrijf, waardoor de productie stil kwam te liggen. Al snel lieten bedrijven als McDonald’s, Albert Heijn en Boni weten geen vlees meer af te nemen van het slachthuis.
Varkens in Nood, dat de undercoverbeelden bij het slachthuis maakte, laat weten het „volkomen terecht” te vinden dat Gosschalk dicht blijft. „Dat Gosschalk niet in staat is om een gedegen verbeterplan op te stellen, toont wel aan dat de kennis over dierenwelzijn in het slachthuis ernstig tekortschiet”, zegt directeur Frederieke Schouten. „Varkens in Nood hoopt dat de NVWA voet bij stuk houdt en kritisch blijft kijken naar de verbeterplannen van het slachthuis.”
Gosschalk zegt vrijdag niet te willen reageren op het jongste NVWA-besluit.