Binnenland

„Door Long Covid voel ik me soms net een bejaarde”

Voor Emma Hanskamp (22) uit Zelhem is corona niet meer overgegaan sinds ze in oktober besmet bleek. Al maanden heeft ze weinig energie. „Ik voel me soms net een bejaarde.”

Joe-Lize Brugge
20 July 2021 18:00
Op haar instagramaccount longcovid_journey_emma deelt Emma Hanskamp haar ervaringen. beeld RD, Anton Dommerholt
Op haar instagramaccount longcovid_journey_emma deelt Emma Hanskamp haar ervaringen. beeld RD, Anton Dommerholt

Vóór oktober had Emma een actief leven en een prima conditie. Zo was ze vorig jaar begonnen met de premaster medische informatiekunde, liep ze bijna iedere dag een rondje en draaide ze haar hand niet om voor het maken van een fietstocht. Sinds ze met Long Covid (langdurige Covid) kampt, zijn die activiteiten echter niet meer vanzelfsprekend voor haar. „Dat vind ik het lastigst: niets gaat meer vanzelf.”

Overprikkeling van zintuigen, weinig concentratie en vooral vermoeidheid, de studente heeft er iedere dag last van. Fel licht en harde geluiden zijn funest voor haar. Zo leidt zonlicht bijvoorbeeld gegarandeerd tot hoofdpijn. „Ik ga niet meer zonder zonnebril en pet naar buiten als het mooi weer is.” Daarnaast studeert ze niet meer, want „Engelse boeken van een beeldscherm lezen, vergt te veel concentratie.” En tot haar verbazing kan Emma, die op een koor zit, niet langer zingen zoals ze eerder deed. „Mijn middenrif is zo verkrampt dat ik geen constante luchtstroom meer over mijn stembanden kan laten gaan; dat gaat met horten en stoten.” Een ommetje langer dan 1,5 kilometer wandelen, lukt haar ook niet meer. Wil ze een grotere afstand afleggen, dan leent ze de rolstoel van haar oma. „Mijn energie is gewoon echt weg. Sinds januari zit er ook geen verbetering meer in.”


Die vermoeidheid heeft de twintiger al sinds ze in oktober besmet raakte. Twee weken nadat ze positief was getest, kon ze net van het huis naar de brievenbus lopen; dat is zo’n 50 meter. Een paar dagen daarna verlegde ze de grens naar 100 meter. Verder kreeg ze te maken met andere gebruikelijke coronaklachten, zoals spier-, keel-, en hoofdpijn en koorts. Maar echt ernstig was haar ziekteverloop an sich verder niet.

Pauze

Het herstel duurde echter erg lang, realiseerde Emma zich halverwege december. Na haar besmetting had ze haar studie ‘even’ op pauze gezet. Ze was van plan om die half januari weer op te pakken; niet dus. Long Covid bleek zijn naam eer aan te doen.

Langdurige corona betekent dat je je levensstijl moet aanpassen, merkt Emma. Zo leerde ze tijdens een therapie hoe ze haar energie het beste kan verdelen over de dag en dat ze na iedere tweeënhalf uur een kwartiertje rust moet nemen om te voorkomen dat ze de volgende dag fysiek en mentaal gesloopt is. Even een boodschap halen of een cake bakken, zit er ook niet meer in voor haar. „Ik moet alles stapje voor stapje doen.”

Op haar Instagramaccount longcovid_journey_emma deelt Hanskamp haar ervaringen met long covid. „Contact met lotgenoten helpt mij om deze tijd door te komen.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer