Muziek

Leo van Doeselaar neemt afscheid als titulair organist Pieterskerk Leiden

Leo van Doeselaar heeft zondag 18 juli in de Pieterskerk van Leiden zijn afscheidsconcert gespeeld als titulair organist. Voor die functie komt geen opvolger. De kerk gaat werken met een wisselende tijdelijke “organist in residence”.

Redactie muziek
19 July 2021 10:22
Interieur van de Pieterskerk in Leiden met het Van Hagerbeerorgel. beeld RD, Anton Dommerholt
Interieur van de Pieterskerk in Leiden met het Van Hagerbeerorgel. beeld RD, Anton Dommerholt

Van Doeselaar (67) meldt zondag op zijn Facebookpagina dat hij met „weemoed en ongewild” afscheid heeft moeten nemen. „Ik zou graag een opvolger alle succes willen wensen, maar met de pandemie als excuus is met mijn ontslag de functie van organist geheel geschrapt door de directeur-bestuurder.” Van Doeselaar vervulde 22 jaar de functie van titulair organist van de Pieterskerk, die zowel een historisch Van Hagerbeerorgel als een Engels orgel van Thomas Hill telt. Van Doeselaar spreekt van elf vette jaren en daarna elf „steeds magerder jaren.”

Directeur-bestuurder Frieke Hurkmans van de Pieterskerk stelt maandagmorgen in een reactie dat het afscheid van Van Doeselaar voorzien was, gezien diens leeftijd. Vanwege corona is het moment van afscheid nemen uitgesteld.

Volgens haar is het in orgelland niet ongebruikelijk om, in plaats van een titulair organist, voor een periode van twee à drie jaar een “organist in residence” aan te stellen. Dat is ook wat de Pieterskerk wil nu Van Doeselaar weggaat. „De gesprekken daarover zijn gaande", aldus Hurkmans. „Daarmee willen we ook jong talent een kans geven." Vanwege de coronapandemie, waardoor de Pieterskerk financieel „ongelooflijk hard" geraakt wordt, liggen de prioriteiten momenteel ergens anders, aldus de directeur-bestuurder. Maar ze verwacht dat de nieuwe functie „in de loop van 2022" vorm kan krijgen.

De beide orgels in de Pieterskerk zijn intussen in goede staat, aldus Hurkmans. Het onderhoud daarvan is al jaren in handen van de orgelbouwers Verschueren en Elbertse. „Ze staan er fantastisch bij." Niemand hoeft ook bang te zijn dat de orgels niet meer bespeeld worden. Hurkmans: „Ze worden tientallen keren per jaar bespeeld, bij allerlei evenementen, zoals de opening van het academisch jaar en de kerstnachtdienst." Daarbij maakt de Pieterskerk gebruik van een pool van vijf à zeven organisten die het historische Van Hagerbeerorgel kunnen bespelen, aldus Hurkmans.

Ze begrijpt dat Van Doeselaar teleurgesteld is dat hij moet stoppen. „Dat is jammer. Maar wij kijken zonder rancune terug op een periode waarin Leo zijn functie zeer gepassioneerd heeft vervuld." Verder wil Hurkmans niet ingaan op allerlei zaken die op sociale media gezegd worden. „Dit is mijn verhaal."

Het besluit om de functie van Van Doeselaar op te heffen roept intussen op Facebook verontwaardigde reacties op. Erwin Wiersinga: „Wat een treurigheid. Eén van de belangrijkste orgels van Nederland verdwijnt in de anonimiteit als we er niets aan doen.” Jaap Jan Steensma: „Een verlies voor de NL, zelfs internationale orgelcultuur.” Onder anderen Jan Hage en Stef Tuinstra roepen op tot actie. Tuinstra: „Alle geklaag hierover helpt niet. Dat zal dergelijke bestuurders worst wezen, hard en commercieel als ze zijn. Er moet een groot en breed protest komen. Wie neemt dit ter hand?”

Van Doeselaar is behalve aan de Pieterskerk in Leiden als titulair organist ook verbonden aan het Concertgebouw in Amsterdam en aan de Martinikerk in Groningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer