Kamervragen VVD en SGP over vereist genderplan
VVD en SGP willen opheldering van minister Van Engelshoven over het gendergelijkheidsplan dat voor tal van instellingen vanaf 2022 vereist is om een EU-subsidie te krijgen.
De bewindsvrouw schreef dat onder andere hogescholen en universiteiten vanaf 2022 een gendergelijkheidsplan moeten hebben om in aanmerking te komen voor financiering uit het EU-programma Horizon Europe. Op verzoek van Van Engelshoven heeft een adviescommissie van haar ministerie een handreiking voor het opstellen van zo’n plan geschreven.
„Even precies helder krijgen wat er echt moet, en wat de minister zelf graag wil”, schrijft VVD-Kamerlid Hatte van der Woude op Twitter. De parlementariër wil weten wat de minimale eisen zijn waaraan een genderplan moet voldoen. De VVD’er vraagt ook waarom Van Engelshoven ervoor heeft gekozen bovenop de eisen van de Europese Commissie een handreiking te laten opstellen „waaruit extra maatregelen voortvloeien.”
De secretaris van de adviescommissie bevestigde woensdag aan het Reformatorisch Dagblad dat de commissie bovenop de eisen en aanbevelingen vanuit Brussel aanvullende aandachtspunten heeft opgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid van genderneutrale toiletten en het creëren van posities speciaal voor vrouwen. Ook het hanteren van een zogeheten „intersectionele aanpak” komt bij hen vandaan.
Vrij
„Instellingen zijn bij het opstellen van een gendergelijkheidsplan volledig vrij om te beslissen of zij de aanbevelingen uit de handreiking overnemen. Slechts de eisen van de Europese Commissie gelden als een verplichting”, aldus de secretaris.
VVD’er Van der Woude wil ook weten of instellingen worden geïnformeerd worden over de minimale vereisten. Haar SGP-collega Roelof Bisschop vraagt Van Engelshoven onder andere hoe zij waarborgt dat „de Nederlandse vertaling van het beleid niet verder gaat dan uit de Europese plannen volgt.” Gert-Jan Segers (CU) zegt dat er sprake lijkt van „een vorm van dwang die z’n doel voorbij gaat schieten.”