Kerk & religie

Veel animo voor christelijke jongerenavonden in Moskou

De geestelijke nood van studenten ligt de Russische Mark Chorev na aan het hart. Samen met zijn gemeente organiseert hij christelijke thema-avonden in het centrum van Moskou waar tientallen jongeren op af komen.

Janita van Hoeven
15 July 2021 10:35Leestijd 5 minuten
Druk bezochte jongerenavond in Moskou. beeld Friedensstimme
Druk bezochte jongerenavond in Moskou. beeld Friedensstimme

Hoe kan ik mijn medestudenten in Moskou in aanraking brengen met het Evangelie, vroeg Mark Chorev, kleinzoon van de bekende Russische predikant Michael Chorev, zich af. Hen meenemen naar een kerkdienst van zijn baptistengemeente ziet hij niet zitten. Daar zullen ze weinig van begrijpen.

Om een brug te vormen tussen de kerk en de leefwereld van zijn medestudenten besluit hij om avonden te organiseren over christelijk thema’s, zoals de schepping, en met hen daarover in gesprek te gaan, vertelt hij in het laatste nummer van het contactblad van stichting Friedensstimme.

Omdat het bezoekersaantal binnen drie maanden naar zeventig groeit, huurt hij samen met een aantal andere jongeren uit zijn gemeente een zaal in het centrum van Moskou.

De avonden beginnen met een inloop waarbij elke jongere persoonlijk welkom wordt geheten. Bij voorkeur een jongere houdt een toespraak over een Bijbels thema. Daarna is er pauze, waarbij de jeugd van de gemeente zich verspreidt onder de bezoekers. Zij houden in de gaten of niemand alleen staat en gaan gesprekken aan.

Na de pauze kunnen gasten vragen stellen over de toespraak. Dat kan persoonlijk, maar ook via de smartphone. Via een app verschijnt de vraag dan op een scherm.

De eerste avond komen er 150 jongeren en ook de avonden erna zit de zaal vol. Er worden contactgegevens uitgewisseld en sommige bezoeken ook doordeweekse activiteiten van de gemeente, zoals het wekelijkse mannenontbijt.

Bijzonder, noemt Filip Uijl, voorlichter van stichting Friedensstimme, wat er gebeurt in Moskou. „Het merendeel van de Russen is Russisch-orthodox, maar veel Moskouse jongeren hebben niet veel op met het geloof en hebben weinig religieus besef. Voor hen zijn er nauwelijks vaste waarheden meer.”

Hoe verklaart u de belangstelling voor deze evangelisatieavonden?

„Het is God Zelf die mensen nieuwsgierig en betrokken maakt. Daar zijn de organisatoren zich heel goed van bewust. De dag voor de bijeenkomst vasten ze en op de dag zelf komen ze bijeen voor gebed. Ze vragen dan heel concreet om de zegen van de Heere voor de sprekers, voor de bezoekers, voor de techniek, ja voor de allerkleinste dingen.

Deze jongeren staan in vuur en vlam voor het Evangelie en dat stempelt hun houding naar anderen. Ze zijn vriendelijk en respectvol, tonen interesse in de bezoekers en luisteren naar hun verhaal. Dat is heel waardevol.

Wat verder meespeelt is dat ze een Bijbelse boodschap brengen, maar kerkelijk taalgebruik zo veel mogelijk proberen te vermijden. Verder zijn er factoren die ervoor zorgen dat de boodschap goed overkomt, zoals de locatie en genoeg eten en drinken. Dat is voor Russen heel belangrijk.”

De avonden worden gezegend, staat er in het blad. Waaraan merkt u dat?

„Verschillende jongeren bezoeken de zondagse samenkomsten en bereiden zich voor op de doop. Sommige daarvan hebben een christelijke achtergrond, andere komen uit de wereld. Daarnaast zijn er in andere steden jongeren begonnen met bidden voor hun stad. Ook daar worden nu zulke avonden georganiseerd, waaronder in Sint Petersburg. Leden van de gemeente in Moskou hebben geholpen bij het opzetten daarvan.”

Hoe reageert de Russisch-Ortodoxe Kerk op de bijeenkomsten?

„Over het algemeen stelt de kerk zich negatief op tegenover evangelisatie-activiteiten van niet-geregistreerde baptisten, maar ik denk dat de Russisch-Orthodoxe Kerk hier nog geen weet van heeft. In Moskou wonen miljoenen mensen. Daarop stellen 150 bezoekers niet veel voor.”

Welke rol speelt Friedensstimme bij deze avonden?

„Wij ondersteunen ruim 100 evangelisten en hun gezinnen in Rusland. Met de gemeente van Mark Chorev hebben wij goed contact. We hebben dit verhaal in ons blad geplaatst, omdat Chorev om gebed vraagt voor dit werk. Gebed om de Heilige Geest die Gods Woord kan openen en om jonge predikers die in de stad durven dienen.”

Wat kunnen Nederlandse kerken leren van deze gemeente in Moskou?

„Russische baptisten vertonen veel overeenkomsten met reformatorische christenen. Wat mij opvalt is dat het hun wel lukt om mensen uit de wereld welkom te heten in de kerk. Zij staan open voor hen en zijn bereid een tweede mijl te gaan.

Een verklaring hiervoor kan zijn dat veel reformatorische christenen worstelen met de toe-eigening van het heil. Weinig mensen durven vrijmoedig te spreken over God. Dat ligt in Russische gemeenten anders. Zij leven vanuit de nauwe omgang met God en de ervaring en wetenschap dat zij een kind van God zijn. Ze verlangen ernaar het Evangelie te delen met anderen en vertellen met vreugde en verwondering hoe groot God is en dat Hij de wereld heeft geschapen. Ze gaan niet uitgebreid in discussie, proberen niet te overtuigen, maar geloven de dingen omdat ze in de Bijbel staan. Die ontspannen houding waarderen bezoekers.

Natuurlijk zou het mooi zijn als Nederlandse kerken ook dit soort avonden zouden organiseren. Laat het echter geen opgelegde activiteit zijn, maar een verlangen van jonge mensen zelf. In Moskou ligt de nood van de stad bij jongeren zo op hun hart dat ze bereid zijn daar tijd, geld en energie in te steken. Ze krijgen in hun gemeente daarvoor ruimte en vertrouwen. Kerken in Nederland kunnen daarvan leren.”

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer