Economie

„Betrek burger meer bij ontwikkeling waterstof”

De maatschappij moet sterker bij de ontwikkeling van waterstof betrokken worden. Dat staat in het werkplan voor het Nationaal Waterstof Programma (NWP) voor de periode 2022-2025.

Redactie economie
14 July 2021 08:00
Topman Han Fennema van Gasunie. beeld ANP, Evert Elzinga
Topman Han Fennema van Gasunie. beeld ANP, Evert Elzinga

De opstellers van het plan vragen zich af hoe burgers zullen reageren als zij in het dagelijkse leven in toenemende mate met waterstof te maken zullen krijgen. Er is volgens de opstellers behoefte aan een overtuigend verhaal om burgers mee te nemen in de ontwikkeling en toepassing van waterstof als onderdeel van het energiesysteem.

Het werkplan is op 7 juli aangeboden aan staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Energie en Klimaat door een werkgroep waarin negentien partijen deelnemen, waaronder drie ministeries, TNO, Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, TenneT, RAI Vereniging, VNG en Natuur & Milieu.

De zogeheten cross-sectorale werkgroep waterstof (CSWW) constateert nog acht vraagstukken, belemmeringen en knelpunten rondom waterstof. Bijvoorbeeld dat er momenteel onvoldoende duurzame elektriciteit beschikbaar is voor de productie van grote hoeveelheden groene waterstof. Dat wordt gemaakt met energie uit duurzame bronnen, zoals zonne- en windenergie. Groene waterstof is niet alleen te weinig beschikbaar, ook is het kostprijsverschil met grijze waterstof (geproduceerd uit aardgas) te groot om groene waterstof interessant te maken voor industriële grootverbruikers. Ook andere toepassingen, zoals in de transportwereld, worden gehinderd door de hoge prijsstelling van waterstof.

Een ander probleem is de infrastructuur, de manier waarop waterstof kan worden getransporteerd naar de bedrijven die ermee aan de slag willen. Die zitten niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België.

In het rapport ”HyWay27” staat dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor groene waterstof.

Het demissionaire kabinet heeft de Gasunie, die de huidige gasinfrastructuur beheert, gevraagd om de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof op zich te nemen. Het is de bedoeling dat daarbij zo veel mogelijk bestaande gasleidingen worden hergebruikt. Hoe het waterstofnet er precies uit moet komen te zien en hoe het betaald wordt, is aan een volgend kabinet.

Waterstof kan volgens het kabinet een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem, en biedt daarnaast mogelijkheden voor economische groei. Zo kan Nederland door zijn gunstige ligging en bestaande infrastructuur in de toekomst „een spil” worden in de internationale markt.

„Waterstof is nodig om onze industrie te verduurzamen en banen hier in Nederland te houden”, zegt staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius. „Als we het goed aanpakken, kan ons land er bovendien een goede boterham mee verdienen.” De ombouw van het gasnet naar een waterstofnet noemt zij een kans „die we niet mogen laten liggen.”

Topman Han Fennema van Gasunie is blij met het besluit, dat hij „een mijlpaal in het kader van de energietransitie” noemt. „Wij leveren dan ook graag onze bijdrage aan het verder versterken van de ontwikkeling van waterstof in Nederland. Dat is goed voor de leidende positie van ons land op dit vlak.” Hij wijst erop dat nog geen enkel ander land zijn aardgasnet geschikt heeft gemaakt voor waterstof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer