Indonesië ontvangt buitenlandse hulp vanwege zware coronagolf
Indonesië krijgt hulp uit het buitenland omdat de gezondheidszorg in eigen land is overweldigd door het toegenomen aantal coronabesmettingen. Vrijdag arriveren onder meer medische zuurstof, beademingsapparaten en beschermingsmiddelen.
Steeds meer coronapatiënten gaan in Indonesië naar de ziekenhuizen, maar die hebben niet altijd bedden vrij. Bij gebrek aan capaciteit worden soms zieke mensen naar huis gestuurd, waar een deel komt te overlijden. Er zijn meer medische spullen nodig vanwege de extra bedden die nu worden opgezet in tenten op parkeerplaatsen.
Singapore heeft twee vliegtuigen met voorraden naar Indonesië gestuurd. Die vervoeren onder meer zuurstofcilinders, beademingsapparaten, mondkapjes en handschoenen. Australië levert nog eens duizend beademingsapparaten en ook 2,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin. Slechts 5,4 procent van de Indonesische bevolking is volledig gevaccineerd.
Sinds begin deze maand raken steeds meer mensen besmet met het coronavirus en stijgt ook het dodental. Dat is te merken onder artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel. Bijna duizend van hen zijn volgens een beroepsvereniging overleden. Sommige ziekenhuizen hebben behalve met de drukte ook nog eens te maken met een personeelstekort.
Indonesië stelt nu dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen vast. Woensdag werden binnen een etmaal voor het eerst meer dan duizend doden gemeld. Experts denken dat veel besmettingen en sterfgevallen niet bij de autoriteiten bekend zijn, omdat er in het land weinig wordt getest. Officieel telt Indonesië, dat 270 miljoen inwoners heeft, ruim 2,4 miljoen besmettingen en 63.000 sterfgevallen.