Commissie-Barroso krijgt vertrouwen EP
De nieuwe Europese Commissie heeft donderdagmiddag in Straatsburg de vereiste goedkeuring verkregen van het Europees Parlement: 449 stemmen voor, 149 tegen en 82 onthoudingen. De kritiek op Kroes, die vanuit Nederland zitting neemt in het team en die de portefeuille Mededinging gaat beheren, houdt echter aan.
„Kroes blijft een probleem”, constateerde fractieleider Schulz van de socialisten woensdag. Breed leeft de bezorgdheid dat er straks, als zij moet toezien op het naleven van de concurrentieregels door bedrijven, belangenconflicten zullen optreden, die het gevolg zijn van de talrijke functies die zij in het verleden in de zakenwereld bekleedde.
Schulz richtte zich rechtstreeks tot premier Balkenende, die als huidig voorzitter van de Unie aanwezig was bij een debat over de beoogde ploeg. Schulz zei het te betreuren dat de regering in Den Haag niet de flexibiliteit heeft opgebracht om de kandidatuur van Kroes in te trekken. Zijn groepering eist dat topman Barroso van de Commissie haar alsnog doorschuift naar een andere post als blijkt dat er inderdaad problemen opduiken.
Aanvoerder Pöttering van de christen-democraten gaf dinsdag al aan dat velen binnen zijn fractie graag hadden gezien dat de liberale politica was teruggetreden. Een van hen waarschuwde in de vergadering van het EP: „Zij zal het niet gemakkelijk krijgen. Al haar beslissingen zullen betwist worden.” De groenen achten haar aanwezigheid „een gevaar voor de geloofwaardigheid van de Commissie.” „Nederland, dat vaak lidstaten de les leest, begaat hier een fout”, zo vertolkte woordvoerster Frassoni de opvatting van die politieke formatie.
Barroso herinnerde eraan dat er afspraken zijn gemaakt voor het geval de objectiviteit van Kroes in het geding raakt. Zij zal dan het voor haar gevoelige dossier niet zelf behandelen, maar overlaten aan een collega.
Eind oktober stevende Barroso in het Parlement op een nederlaag af. Hij vroeg toen de stemming uit te stellen en zag zich vervolgens genoodzaakt tot een herschikking van zijn ploeg. Dit resulteerde er wat betreft de personele samenstelling in dat de Italiaan Buttiglione en de Letse Udre werden vervangen.
Donderdag velde een meerderheid van de volksvertegenwoordigers wel een positief oordeel. Het overgrote deel van de christen-democraten, de socialisten en de liberalen stemden in met de benoeming van het voorgedragen college. De groenen, de overige linkse partijen, waaronder de SP, en tegenstanders van de Europese eenwording bleven bij hun afwijzing.
„U krijgt van ons het vertrouwen zonder beperkingen en zonder voorbehoud”, deelde Pöttering mee. Schulz liet weten: „Wij willen met u constructief samenwerken.” Hun collega Watson van de liberalen zei blij te zijn met de aangepaste versie van de Commissie. „We hebben de zwakste schakel eruit verwijderd”, lichtte hij toe, waarbij hij doelde op Buttiglione.
Blokland en Belder van de combinatie ChristenUnie-SGP kozen ervoor zich te onthouden van stemming. Drie weken geleden waren zij van plan akkoord te gaan met het toen genomineerde team van EU-bestuurders. De gang van zaken rond Buttiglione, die moest afhaken omdat hij homoseksualiteit had aangemerkt als een zonde, leidde echter tot een herziening van hun afweging.
Barroso verklaarde zich woensdag bereid tot goede contacten met het EP. „De Commissie zal een beleid voeren dat een weergave is van uw visie”, hield hij de afgevaardigden voor. Voorts zegde hij desgevraagd toe dat hij een commissaris die niet langer de steun geniet van het Parlement zal verzoeken ontslag te nemen.