Politiek

Vertrouwen Kamer nog niet hersteld na toeslagenaffaire

Een half jaar na de publicatie van het rapport ”Ongekend onrecht” is het vertrouwen van de Kamer in het kabinet nog ver te zoeken.

8 July 2021 13:36
SP-Kamerlid Renske Leijten tijdens het debat over het rapport "Ongekend onrecht". beeld ANP, Bart Maat
SP-Kamerlid Renske Leijten tijdens het debat over het rapport "Ongekend onrecht". beeld ANP, Bart Maat

De commissie-Van Dam presenteerde in december vorig jaar haar eindrapport dat uiteindelijk zou leiden tot het aftreden van het voltallige kabinet. Het was in de uitvoering van de kinderopvangtoeslag zo misgegaan, concludeerde de commissie, dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Kabinet, parlement, de betrokken ministeries, de rechterlijke macht; de commissie rekende het allen aan dat de gedupeerde ouders groot onrecht is aangedaan.

Het kabinet beloofde nadat het was afgetreden meer openheid van zaken te geven. Ambtelijke notities aan de bewindspersonen die belangrijk zijn voor het nemen van een besluit zouden met de Kamer worden gedeeld. Ook beloofde het kabinet persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren niet langer weg te lakken.

Tijdens het debat woensdag over het rapport ”Ongekend onrecht” blijkt dat het kabinet het vertrouwen van de Kamer ondanks de beloften nog niet heeft teruggewonnen. Zo vraagt SP-Kamerlid Leijten zich af of de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag in december wel alle stukken heeft ontvangen die ze had gevorderd. Leijten, die deel uitmaakte van de ondervragingscommissie, kan er niet bij dat nog tijdens de verhoren en zelfs in het weekend voordat de commissie haar rapport presenteerde nog allerlei stukken naar buiten kwamen. Ze wil dat een parlementair advocaat onderzoek gaat doen.

Ook wijzen Kamerleden op het vertrouwen van de burger in de overheid dat door de toeslagenaffaire een flinke knauw heeft gekregen of zelfs helemaal verdwenen is. CU-Kamerlid Grinwis: „Dat misschien wel kinderlijke vertrouwen in de overheid is weg. Bij mij, maar veel erger, bij zo veel ouders die zijn bedot, die zijn verraden en die zijn vertrapt door hun eigen overheid.”

Om het vertrouwen van de burger in de overheid terug te winnen is het menselijk contact tussen overheid en burger volgens premier Rutte cruciaal. Hij vindt het belangrijk dat als er iemand belt met een klacht dat er iemand is die luistert en er vervolgens alles aan doet om de klacht beter te begrijpen. Hij ziet het resultaat van een menselijke aanpak in de vaccinatiecampagne van de GGD die wordt beoordeeld met een 9,3. „Waarom? Omdat je als mens wordt binnengelaten”, aldus de premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer