Kamerlid Den Haan in beeld bij drie partijen
De kans is groot dat Kamerlid Liane den Haan, die sinds haar breuk met 50PLUS de onafhankelijke Fractie- Den Haan vormt, zich na de zomer aansluit bij een andere partij.
Zo’n overstap is voor haar „een serieuze overweging”, bevestigde ze vrijdag tegen de NOS.
Volgens het Kamerlid staan de geïnteresseerde partijen in de rij. Namen noemt ze niet, wel wilde ze kwijt dat ze inmiddels drie verzoeken heeft liggen om over te stappen. In haar woonplaats Woerden kwam Den Haan in 2006 voor D66 in de gemeenteraad. Een jaar daarop switchte ze naar de PvdA die in Woerden één partij, Progressief Woerden, vormt met GroenLinks. Van 2005 tot 2020 maakte ze naam als directeur van de ANBO; een belangenorganisatie voor ouderen.
Kamerleden die zich afsplitsen van de partij waarvoor ze op de kieslijst stonden, hoeven niet te wachten op de eerstvolgende Kamerverkiezingen voor ze zich mogen aansluiten bij een andere fractie. Wel is het zeldzaam dat zoiets gebeurt.
Tijdens de vorige kabinetsperiode doorliep Kamerlid Wybren van Haga die route. Hij werd uit de VVD gezet, vormde daarna een tijdje de Groep-Van Haga om zich uiteindelijk aan te sluiten bij Forum voor Democratie. Intussen is hij overigens alweer FVD’er af, nadat hij in mei in aanvaring kwam met partijleider Baudet. De zogeheten bevrijdingsposter, waarmee FVD opriep om van 5 mei een demonstratiedag tegen het coronabeleid te voeren, vormde destijds de aanleiding. Zo’n veertig jaar daarvoor ging CDA’er Stef Dijkman Van Haga voor. Dijkman kwam in 1982 als CDA’er in de Kamer. In 1983 scheidde hij zich af en begon een eigen fractie, om zich in 1985 aan te sluiten bij de toenmalige PPR.
Het afgelopen najaar schoof toenmalig voorzitter Jan Nagel van 50PLUS Den Haan verrassend naar voor als het nieuwe boegbeeld van de ouderenpartij. Bij de verkiezingen in maart gingen echter drie van de vier 50PLUS-zetels verloren. De zaak escaleerde toen een door Den Haan gemaakte analyse over het verloop van de 50PLUS-verkiezingscampagne op straat kwam te liggen. Daarin schreef ze voortdurend door het partijbestuur te zijn „gesaboteerd, gepest en geïntimideerd.”
Nagel legde de verantwoordelijkheid voor het zetelverlies op zijn beurt weer bij Den Haan. Zij sneed volgens hem campagnethema’s aan waar de 50PLUS-kiezer niet op zat te wachten, zoals bijvoorbeeld een hoger minimumloon.
Inmiddels heeft 50-PLUS het 78-jarige Eerste Kamerlid Martin van Rooijen aangewezen als nieuwe partijleider.
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas keurde een eventuele overstap van Den Haan vrijdag in ferme bewoordingen af. Sluit Den Haan zich aan bij een andere partij, dan maakt zowel die partij als Den Haan zelf zich volgens hem schuldig aan „zetelroof.”