Van tuinhuis tot privékantoor met vloerverwarming
Een tuinkantoor biedt de thuiswerker een comfortabele werkplek, omringd door groen. Maar dat kan prijzig zijn. Zelf een tuinhuis verbouwen kan ook, zo is de ervaring van Rijssenaar Eelco Struijk.
Veel Nederlanders werken vanwege de coronamaatregelen inmiddels ruim een jaar thuis. Of die situatie hun bevalt en of ze in de toekomst vanuit huis willen blijven werken, hangt bij menigeen af van de omstandigheden.
Een geïmproviseerd bureau in de slaapkamer of omringd zijn door spelende kinderen – dat bevordert de concentratie en productiviteit nou niet bepaald. Een comfortabele werkplek is een belangrijke voorwaarde voor thuiswerkers. Wie een kantoor in zijn eigen tuin heeft, kan in deze tijd dus gerust een geluksvogel worden genoemd.
„M’n hok”, noemt Eelco Struijk (44) uit Rijssen zijn tuinhuis dat hij verbouwd heeft tot kantoor. De bouwkundig adviseur gaat in april 2017 aan de slag met het project, omdat hij een werkplek nodig heeft voor zijn eigen onderneming. Het tuinhuisje heeft hij dan al, dat kocht hij in 2013 via Marktplaats. „Een neef heeft het huisje vervoerd en met een kraan op z’n plek gehesen.”
Idee
In 2016 ontstaat het idee om een eigen bouwkundig adviesbureau te starten. Als ik het tuinhuisje nu eens verbouw tot kantoor, dacht Struijk. „Het is niet groot, maar wel dichtbij en goedkoop.”
In zijn vrije uurtjes gaat hij aan de slag. Het circa 8 vierkante meter grote bouwwerk wordt van boven tot onder gestript. Via Marktplaats tikt hij kozijnen en een deur op de kop. Die advertentiesite voor tweedehandsspullen is ook goed voor de verkoop van de oude kozijnen. Een kennis draagt zijn steentje bij door het tuinhuis te isoleren.
Dan volgen vloerverwarming, elektriciteit, een netwerkkabel, stucwerk, airconditioning en vloerbedekking. De vader van Struijk pakt de kwast op en voorziet het gebouwtje van een likje verf.
Na een paar maanden klussen neemt Struijk het tuinhuis in gebruik als kantoor. Gemiddeld werkte hij er twee à drie dagen per week. Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregel om zo veel mogelijk thuis te werken, komt hij minder vaak bij klanten over de vloer en is hij zeker vier dagen per week in zijn privékantoor te vinden. „Het is fijn om apart te kunnen gaan zitten”, zegt de vader van zes kinderen. „Als ik ’s avonds de deur op slot doe, laat ik mijn werk achter me.”
Terugtrekken
Daarnaast gebruikt Struijk het kantoor om in alle rust catechisatielessen voor te bereiden, en voor persoonlijke of ambtelijke gesprekken. „Het is fijn je daarvoor te kunnen terugtrekken”, aldus de diaken van de gereformeerde gemeente Rijssen-Zuid.
Struijk krijgt vaak positieve reacties op zijn project. „Deze plek voelt nog steeds bijzonder luxe. Als ik een videogesprek voer, vraagt de ander nogal eens waar ik zit. Dan laat ik met mijn camera even de tuin zien waar ik op uitkijk. ”
Al met al –aanschaf, transport, materiaal en inrichting– telt Struijk om en nabij de 3000 euro neer voor zijn project. Een nieuw kant-en-klaar tuinkantoor kost minstens 4000 euro, blijkt uit een snelle vergelijking op internet. Al zijn prijskaartjes van rond de 7000 à 10.000 euro meer gangbaar.
Het perceel van de Rijssense woning telt totaal 450 vierkante meter; het stukje zijtuin waar Struijks „hok” op staat is 150 vierkante meter. „Met een grote tuin als deze kun je dit natuurlijk eerder doen dan met een kleine tuin.”
Tips
Achteraf gezien had hij beter moeten nadenken over de zonwering, zegt Struijk. „Er komt bij zonnig weer best fel licht binnen. Dan zit ik te knijpen met m’n ogen.”
Welke tips heeft hij voor mensen die ook zelf een tuinkantoor zouden willen maken? „Denk creatief. Soms moet je gewoon aanpakken. Misschien maak je fouten, maar je hebt ook een beetje durf nodig. En neem er de tijd voor.”