Boze Canadezen halen beelden Britse vorstinnen neer
Demonstranten hebben in de Canadese stad Winnipeg standbeelden van de Britse koninginnen Victoria en Elizabeth II neergehaald. Ze deden dat uit toenemende woede over de ontdekking van de resten van honderden kinderen in anonieme graven bij voormalige scholen voor inheemse kinderen.
Een menigte riep „geen trots op genocide” voordat ze de standbeelden van de monarchen neerhaalden. De actie vond plaats op Canada Day, de nationale feestdag op 1 juli ter herinnering aan de stichting van het land. Veel steden hebben dit jaar echter evenementen geschrapt, omdat het schandaal rond de inheemse kinderen de Canadezen confronteert met hun koloniale geschiedenis. Premier Justin Trudeau zei dat de dag er „een voor bezinning” zou zijn.
Tot nu toe zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.
De afgelopen 165 jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families, Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Daarbij werden ze slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik.
De Waarheids- en Verzoeningscommissie, een nationale onderzoekscommissie die van „culturele genocide” spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.