Amerikanen hebben belangrijkste basis in Afghanistan verlaten
Amerikaanse militairen hebben hun belangrijkste basis in Afghanistan verlaten. Het vertrek van de internationale troepenmacht uit de luchtmachtbasis Bagram betekent vermoedelijk dat hun volledige terugtrekking uit Afghanistan snel ophanden is.
„De Amerikaanse en coalitietroepen zijn helemaal weg uit de basis”, bevestigde een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie. „De Afghaanse strijdkrachten gaan die voortaan beveiligen en gebruiken voor de strijd tegen terrorisme.”
De Taliban reageerden opgetogen op het vertrek van de Amerikanen. „Hun volledige terugtrekking zal Afghanen de ruimte geven om zelf te beslissen over hun toekomst”, zei een woordvoerder van de extremistische groep, die de afgelopen maanden tientallen districten onder de voet heeft gelopen.
De Amerikanen en hun buitenlandse bondgenoten zijn bezig aan de laatste fase van hun terugtrekking uit Afghanistan. Ze vochten daar de afgelopen 20 jaar tegen de Taliban. Italië en Duitsland maakten onlangs al bekend hun troepen te hebben teruggetrokken. De laatste Nederlandse militairen die actief waren voor de NAVO-missie Resolute Support kwamen vorige week terug. De twee decennia durende inzet kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. De VS verloren meer dan 2300 militairen.
President Joe Biden had eerder dit jaar aangekondigd zijn troepen voor 11 september weg te halen uit Afghanistan. De krant The Washington Post ziet het verlaten van de basis als een teken dat de terugtrekking van de Amerikanen al binnen enkele dagen afgerond kan zijn.
De basis Bagram groeide de afgelopen twintig jaar uit tot een stad op zichzelf. Er waren op enig punt zwembaden, bioscopen en fastfoodketens zoals Burger King gevestigd. De basis beschikt ook over een gevangenis waar leden van de Taliban en andere extremistische groepen hebben vastgezeten.
George W. Bush, Barack Obama en Donald Trump hebben alle drie tijdens hun presidentschap een bezoek gebracht aan het kamp. Er zou nog zijn overwogen om de basis langer te blijven gebruiken omdat de Taliban bezig zijn met een opmars, maar daar voelde de Amerikaanse regering uiteindelijk niets voor.
Er blijven naar verwachting wel enkele honderden Amerikaanse militairen achter in Afghanistan. Zij gaan de enorme Amerikaanse diplomatieke post in hoofdstad Kabul bewaken.