Kamer vindt kabinet te laks bij aanpak fraude
De Tweede kamer heeft forse kritiek op de manier waarop het kabinet fraude met belastingen en sociale zekerheid aanpakt. Dat bleek woensdag bij een debat over een rapport van de Algemene Rekenkamer over fraudebestrijding.
Volgens dit rapport heeft de overheid onvoldoende zicht op de aard en omvang van de fraude en is de pakkans vaak erg laag. Het risico dat een zwartwerker loopt om gepakt te worden bedraagt zelfs maar 1 procent.
Bij het verschijnen van het rapport in september zei het kabinet dat er veel aandacht wordt besteed aan de verbetering van de fraudebestrijding en dat het onderwerp wel degelijk prioriteit heeft.
Maar de Kamer neemt daarmee geen genoegen, bleek woensdag. „De zeer relaxte houding van het kabinet is niet op haar plaats", zei GroenLinks–Kamerlid Van Gent. „De reactie van de bewindslieden is onder de maat", aldus haar van de VVD–afgescheiden collega Wilders.
Minister Donner van Justitie bestreed de verwijten. Inzicht in de omvang van fraude is volgens hem nooit volledig te krijgen. Dat veel fraudezaken worden geseponeerd komt volgens de minister doordat de bewijsvoering vaak moeilijk rond te krijgen is.
Suggesties vanuit de Kamer om de fraude–aanpak onder te brengen bij één departement, wees hij van de hand. „Je kunt niet alleen vanwege de fraudebestrijding alle diensten op één hoop gooien en daar iemand dictatoriale bevoegdheden geven."
Ook de staatssecretarissen Wijn (Financiën) en Van Hoof (Sociale Zaken) zeiden te werken aan een intensivering van de fraudebestrijding. Zo gaat de Belastingdienst via steekproeven de risico’s beter in kaart brengen.