Meubel- en keukenbedrijf De Mandemakers Groep doelwit cyberaanval
De Mandemakers Groep (DMG) uit Waalwijk, het bedrijf achter keukenmerken als Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent, maar ook meubelwinkels als Montel, Morres en Piet Klerkx is doelwit geworden van hackers. Die zijn uit op losgeld van de onderneming. Het bedrijf werkt er aan om de door de cyberaanval ontstane problemen zo snel mogelijk te verhelpen.
Zowel de winkels als het hoofdkantoor van DMG in Waalwijk raakten telefonisch onbereikbaar. Het bedrijf heeft meer dan tweehonderd filialen in Nederland. Die bleven wel open. Wel zouden al veel medewerkers naar huis zijn gestuurd, omdat ze niet in de systemen konden en daardoor werken onmogelijk is.
Het bedrijf is doelwit geworden van zogeheten ransomware. Criminelen sluiten daarbij de interne computersystemen af. Er wordt pas weer toegang verleend als er losgeld is betaald. Topman Robert Coppens van DMG bevestigde dit in een interview met RTL Nieuws. „We hebben een mail ontvangen, maar of en hoe wij daarop reageren, daar doe ik geen uitspraak over.” Wel wilde hij kwijt dat er in die mail een geldbedrag is geëist. „Zo gaat dat altijd”, aldus Coppens.
Volgens DMG kunnen afspraken met klanten voor de levering of het inmeten van keukens en sanitair grotendeels doorgaan. Het bedrijf sluit niet uit dat er vertragingen ontstaan. De leveringen van meubelen wordt per donderdag wel tijdelijk opgeschort. Het bedrijf zegt verder via de mail en de chatfunctie op de website bereikbaar te zijn. Voor spoedgevallen wordt een noodnummer ingesteld.
DMG is zeker niet het eerste bedrijf dat slachtoffer is van een ransomware-aanval. Eerder was er bij logistiek dienstverlener Bakker al sprake van een aanval. Dat leidde toen tot tekorten van met name kaas bij supermarkten van Albert Heijn. Ook de Universiteit van Maastricht werd eerder getroffen door een aanval met gijzelsoftware.