Biologen adviseren verlaging tongvangst
Als het aan de biologen ligt, mogen vissers volgend jaar 28 procent minder tong vangen dan in 2021.
Dat blijkt uit de jaarlijkse adviezen van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES), die woensdag door Wageningen Marine Research aan de Nederlandse visserijbranche zijn gepresenteerd.
Ook voor andere voor Nederlandse vissers belangrijke vissoorten als schol, tarbot en kabeljauw adviseert ICES een verlaging van de quota, om de visbestanden gezond te houden. De meeste bestanden staan er overigens goed voor.
Zo wordt het volwassen tongbestand geschat op ongeveer 29.000 ton. De zogeheten jaarklasse 2018 wordt door de biologen „erg groot” genoemd. Sinds 1997 is de visserijdruk op tong sterk afgenomen. Die zit nu ongeveer op het streefniveau voor de zogeheten maximaal duurzame oogst (MSY).
Het scholbestand in de Noordzee en het Skagerrak zit net onder de 1 miljoen ton, dat is ver boven het MSY-streefniveau. ICES verwacht dat er de komende jaren nog meer schol bij zal komen. Nederlandse vissers vissen hun hun scholquota al jaren niet op.
Haring
De vangst van wijting kan fors uitgebreid, blijkt uit de adviezen. Het bestand is gezond en ligt al enkele jaren boven het streefniveau.
ICES geeft anders dan andere jaren nog geen advies voor de haringvisserij. Er volgen nog aanvullende analyses voor Noordzeeharing. Het advies komt in het najaar, tegelijk met dat voor andere zogeheten pelagische soorten.
De EU- visserijministers stellen eind 2021 de nieuwe vangstquota vast. De adviezen van ICES spelen daarbij een belangrijke rol.