Wekenlange geuroverlast afgebrand vleesbedrijf in Gent houdt aan
Omwonenden van een Belgisch vleesbedrijf zitten al twee weken in de stank nadat Hilton Foods Belgium in Gent in de nacht van 13 op 14 juni tot de grond toe afbrandde. En de ellende is nog lang niet voorbij, aldus het Gentse stadsbestuur dat verwacht dat de geurhinder nog zeker tien dagen langer aanhoudt.
Op het terrein van de onderneming, die vlees verwerkt en verpakt voor internationale supermarkten zoals Albert Heijn, ligt nog 2000 ton dierlijk afval dat vermengd is met puin, bluswater en regen. Deze onsmakelijke cocktail zorgt voor stank in de wijde omgeving en reikt tot kilometers ver. Dat leidt tot veel klachten van omwonenden.
Er is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld, maar dat kan maar 180 ton per dag verwerken. Er is al 700 ton afgevoerd, maar het duurt volgens de autoriteiten nog wel even voordat rest is weggehaald. Burgemeester Mathias De Clercq zegt met het probleem bezig te zijn en er wordt bij het verwijderen voorrang gegeven aan het organische afval, dat verantwoordelijk is voor de stank.