Binnenland

Delftse dwarsdenker koopt ANP

Het Bronovo Ziekenhuis kopen lukte niet. Het ANP kreeg hij wel in handen. De 72-jarige ondernemer Chris Oomen wil het persbureau vooral in stand houden als onafhankelijke nieuwsbron. De drie kinderen van de vroegere apotheker doen ook mee.

L. Vogelaar
28 June 2021 15:54
Ondernemer Oomen is de nieuwe eigenaar van het ANP. beeld ANP, Remko de Waal
Ondernemer Oomen is de nieuwe eigenaar van het ANP. beeld ANP, Remko de Waal

Chris Oomen (1949) kende rijkdom niet van huis uit: als zevende van negen kinderen droeg hij de broeken van zijn broers af. Slim was hij wel. Als vader Oomen –secretaris-penningmeester van de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard– ’s ochtends bij de wastafel bezig was, stond kleuter Chris naast hem ingewikkelde rekensommetjes te maken, zoals oudere broer Piet eens vertelde aan Reportersonline.

Chris Oomen volgde in zijn geboorteplaats Den Haag gymnasium-bèta aan het Aloysius College. Hij verwierf er een reputatie als durfal en dwarsdenker. Resultaat: zes keer geschorst. Klieren deed hij overigens niet bij docenten die geen orde konden houden, want dat verdroeg zijn rechtvaardigheidsgevoel niet, volgens zijn broer.

Multimiljonair

Aan de Rijksuniversiteit Leiden werd Oomen opgeleid tot apotheker. Zijn vader stimuleerde dat; die „vond het een schande je talent niet te gebruiken”, zoals Chris eens verklaarde.

De jonge Oomen kwam in 1979 als adviserend apotheker in dienst van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW. Daar werd hij in 1986 bestuursvoorzitter. DSW trok onder zijn leiding jaarlijks de aandacht als zorgverzekeraar die als eerste de premies bekendmaakte.

Oomen was bij verschillende bedrijven betrokken en bedacht in 1986 Optiver, een firma die wereldwijd actief werd in de handel in derivaten. Oomens belang in dit beurshandelshuis vormt de basis van zijn vermogen, dat volgens Quote ruim 800 miljoen euro bedroeg toen hij in 2019 afscheid nam als bestuurder van DSW. Bij die gelegenheid gaf hij aan dat hij het geld dat hij bij DSW had verdiend, teruggaf aan de zorg. Al eerder gaf hij zijn jaarsalaris weg.

Van de rest van zijn vermogen steunt hij een groot aantal stichtingen en instellingen, zoals het Daan Theeuwes Centrum, dat zich richt op de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In zijn woonplaats Delft is Oomen financier en (mede)initiatiefnemer van het Huis van Delft, een centrum voor kunst en innovatie.

Waarschuwing

Oomen, afkomstig uit een rooms-katholiek gezin met Brabantse wortels, relativeert zelf zijn rijkdom: „Als ik zou mogen kiezen tussen het wel of niet hebben van geld, dan kies ik voor wel. Maar het bepaalt niet het geluk in je leven. Dat geloof ik niet. Ik zie het aan de rest van het gezin, mijn broers.”

Bij MKB Nederland verklaarde hij in 2015: „Ik heb altijd een hekel gehad aan elitair gedrag. Ook tijdens mijn studententijd ergerde ik me aan die kliekjes die zichzelf allemaal zo goed vonden. In de kroeg zat ik altijd te kaarten met de groentenboer, of de aannemer. Ik heb altijd verbinding gehad met de rest van de maatschappij.” En als relativering van elk aards bezit: „Niet lang geleden heb ik een keer een herseninfarct gehad. Daar ben ik wel van geschrokken. Misschien nam ik iets te veel risico’s. Ik werkte veel, sliep weinig, deed nooit een jas aan buiten. Er kan mij niks gebeuren, dacht ik. En dan ineens een herseninfarctje. Dat was een waarschuwing. Er kan me toch iets overkomen.”

Ziekenhuis

Oomen heeft al verschillende keren geprobeerd een noodlijdend ziekenhuis te redden. In maart dit jaar bood hij 30 miljoen euro voor het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Het gaat in 2024 dicht en dat zint Oomen niet. Hij wil er een ziekenhuis en revalidatiecentrum voor ouderen en chronisch zieken van maken. Haaglanden Medisch Centrum liet echter direct weten dat Bronovo niet te koop is. Oomen reageerde onthutst.

En dan nu het ANP. De multimiljonair koopt het persbureau om het voor de lange termijn continuïteit te bieden. „Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed”, verklaart hij. „Het persbureau voorziet ons land sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor mij ideaal. Ik wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.”

Geen plannen

Vanwege zijn leeftijd betrekt Oomen zijn drie volwassen kinderen bij de transactie. Zij erven ooit het familiefonds. Daarom zijn ze bijgepraat over het ANP en als toehoorder welkom als de raad van commissarissen vergadert.

Wat gaat er onder de nieuwe eigenaar veranderen? „Verrassend weinig”, zegt algemeen directeur Martin Bennis. „Oomen heeft geen strategische plannen met het ANP, hij heeft ook geen andere mediabelangen. De directie moet het bedrijf gezond houden en waar mogelijk groei opzoeken. We hebben vorig jaar een strategisch plan gemaakt en daar houden we aan vast. Die strategie houdt in dat we onze rol als nieuwsleverancier van mediabedrijven zo goed mogelijk invullen en onze dienstverlening aan bedrijven buiten de media uitbreiden. Er zijn voor ons vooral groeimogelijkheden op het terrein van pr-communicatiediensten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer