Thuiswonende ouderen leven langer dan die in een verpleeghuis
Ouderen die thuis verpleegd worden, leven gemiddeld een jaar langer dan ouderen die in een verpleeghuis wonen. Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit.
Een verklaring voor het verschil is volgens onderzoeker Xander Koolman niet zo gemakkelijk te geven. „Uit eerder onderzoek komt naar voren dat de ‘schok’ van een verhuizing uit de eigen veilige thuisomgeving naar een verpleeghuis bij veel ouderen voor een achteruitgang in de gezondheid zorgt. Ook is bekend dat wie fysiek actief blijft en een sociaal netwerk houdt gelukkiger en gezonder blijft.” Voor de precieze verklaring is vervolgonderzoek nodig.
De onderzoekers keken naar 2136 ouderen, van wie er 1577 in een tehuis woonden en 427 thuiszorg kregen. 132 ouderen kregen beide vormen van zorg, bijvoorbeeld omdat ze eerst thuis woonden en later naar een instelling verhuisden.
De ouderen hadden allemaal een zogenoemde indicatie voor verpleeghuiszorg. Dat wil zeggen dat ze dusdanig kwetsbaar waren dat ze recht hadden op zorg in een verpleeghuis. Ouderen die ervoor kozen om toch thuis te blijven wonen en verpleging aan huis te krijgen, leefden gemiddeld langer.
Hoewel de ouderen uit het onderzoek volgens Koolman vergelijkbaar waren vanwege hun indicatie, werd niet gekeken naar de rol van bijvoorbeeld geld, de aanwezige voorzieningen thuis en beschikbare familie. „Ik neem altijd de koningin van Engeland als voorbeeld: een heel kwetsbare, oudere vrouw, maar ze krijgt waarschijnlijk goede fysiotherapie, iedere dag het eten dat ze lekker vindt en ze heeft nog een duidelijke rol. Al die reuring in haar leven is waarschijnlijk goed voor haar. Wie die reuring in de laatste fase van het leven krijgt, leeft mogelijk ook langer.”