Advocaat: uitlevering ‘El Chapo van Azië’ ontoelaatbaar
De uitlevering van de 57-jarige Canadese drugstycoon Tse Chi Lop aan Australië is ontoelaatbaar, zegt zijn advocaat André Seebregts. Tse riskeert in Australië een levenslange straf en vreest een oneerlijk proces.
Tse Chi Lop, die ook wel de ‘El Chapo van Azië’ wordt genoemd en volgens Australische media een van de meest gezochte drugstycoons ter wereld is, werd op vrijdag 22 januari op Schiphol gearresteerd in verband met drugssmokkel. De Canadees was op weg van Taiwan naar zijn thuisland Canada. De arrestatie op Schiphol was op verzoek van de Australische federale politie.
Australië wil dat Nederland Tse uitlevert voor de invoer van ‘slechts’ 40 kilo harddrugs in 2013, hoewel hij volgens Australische media miljarden zou hebben verdiend met de drugssmokkel en verantwoordelijk zou zijn voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkomt.
Dat Tse in Nederland is gearresteerd, heeft hem in een slechtere juridische positie gebracht dan wanneer hij door Taiwan gewoon naar Canada was gestuurd, meent Seebregts. Als Tse eenmaal aan Australië is uitgeleverd, kunnen de Australiërs de aanklacht uitbreiden door toestemming te vragen aan de Nederlandse minister van justitie, dus buiten de rechtbank om. Canada biedt deze uitbreidingsmogelijkheid niet.
Australië lijkt volgens de advocaat nauw betrokken geweest bij de opzet om Tse in Nederland te arresteren. Het land zou ruim vooraf Nederland hebben gewaarschuwd over de komst van Tse. Een bevel tot aanhouding van de officier van justitie lag al een week klaar, zegt Seebregts. Als dit opzet is van de Australiërs, dan is dat volgens de advocaat „een flagrante schending van het recht op een eerlijk proces”. Een medeverdachte in de zaak van Tse zou al veroordeeld zijn tot twintig jaar cel, maar riskeerde levenslang.
Tse ontkent 40 kilo drugs te hebben gesmokkeld en vreest een bevooroordeeld strafproces in Australië. „Massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat is niet juist. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak komt, de rechter mij met een gekleurde bril onrechtvaardig zal behandelen. Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik heel bang”, vertelde Tse de Nederlandse rechters.
Tse zegt dat zijn uitzetting van Taiwan naar Nederland in strijd is met de Taiwanese vreemdelingenwet. Maar volgens de officier van justitie is dat „niet relevant” en dient de rechter uitsluitend het uitleveringsverzoek te beoordelen. Ze benadrukte dat Nederland „groot vertrouwen heeft in het Australische rechtssysteem”.
De rechtbank in Rotterdam doet op vrijdag 2 juli uitspraak over de rechtmatigheid van de aanhouding en het uitleveringsverzoek.