Denemarken stuurt voor het eerst coronavaccins naar Afrika
Denemarken heeft voor het eerst rechtstreeks een grote lading vaccins gedoneerd aan een ander land. Het Noord-Europese land stuurde ruim 358.000 doses naar Kenia, vertelde de Deense ambassadeur op de lokale televisie.
De Keniaanse autoriteiten kunnen de Deense coronavaccins goed gebruiken. Een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid erkende dat de eigen voorraad nagenoeg is uitgeput. „We hadden nog maar 5000 doses over en die moeten waarschijnlijk de komende dagen worden gebruikt.”
Het circa 52 miljoen inwoners tellende Kenia ontving vorig jaar ruim een miljoen AstraZeneca-vaccins via Covax, een internationaal programma dat moet zorgen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. India doneerde 100.000 doses.
In totaal is ongeveer 0,7 procent van de Keniaanse volwassenen volledig gevaccineerd, veel minder dan in veel westerse landen. Die zijn in sommige gevallen al begonnen met het inenten van tieners omdat oudere leeftijdsgroepen al aan de beurt zijn gekomen.
Daardoor krijgt ook het leveren van vaccins aan ontwikkelingslanden in het Westen steeds meer prioriteit. Rijke landen spraken deze maand op de G7-top af daar het komende jaar een miljard doses voor beschikbaar te stellen.
Experts waarschuwen dat het coronavirus kan blijven muteren als onvoldoende haast wordt gemaakt met het inenten van de hele mensheid. Er kunnen dan virusvarianten opduiken waar de huidige vaccins mogelijk minder goed tegen zijn opgewassen.
Ook Nederland heeft al rechtstreeks vaccins aan andere landen gedoneerd. Er gaan grote ladingen AstraZeneca-vaccins naar Suriname. Daar staat de gezondheidszorg door de virusuitbraak onder grote druk.
Ook de Deense vaccindonatie aan Kenia bestaat uit vaccins van AstraZeneca, berichten Keniaanse media. Denemarken stopte eerder dit jaar zelf met het gebruik van dat middel, vanwege de zorgen over een mogelijke zeldzame en gevaarlijke bijwerking.