Tweeënveertig kilometer zweten voor vervolgde christen
Jarenlang ging Simon Visser tijdens hardloopwedstrijden voor eigen eer. Binnenkort rent hij weer een marathon, maar dan voor de vervolgde kerk.
Hardlopen, fietsen, zwemmen of skeeleren. Volgende week zaterdag komen zo’n 200 mensen op wat voor manier dan ook in beweging voor vervolgde christenen tijdens de Muskathlon@home. Hierbij halen deelnemers met hun sportieve prestatie geld op voor een goed doel. Ook Visser (40) is van de partij. De medewerker van Open Doors bereidt zich voor op 42 kilometer hardlopen.
Dat zijn best wat kilometers. Gaat dat lukken?
„Vorig jaar heb ik tijdens de eerste editie van de Muskathlon@home ook deze marathon gelopen. Sindsdien heb ik behoorlijk wat last van een spierblessure. Daardoor is mijn voorbereiding dit jaar niet supergoed. Desondanks heb ik er vertrouwen in dat het lukt.”
Waarom doet u mee aan de Muskathlon?
„Ik heb jaren fanatiek gesport, mijn hele leven draaide om hardlopen. Totdat ik zwaar geblesseerd raakte. Toen besefte ik pas dat het hardlopen belangrijker was geworden dan God en mijn gezin. Ik besloot om niet meer voor eigen succes te gaan, maar alleen nog te lopen tot eer van God.
Enkele jaren later, in 2015, ben ik bij Open Doors komen werken. Ik werd diep geraakt door het verhaal van de 21 Egyptische christenen die op het strand in Libië door IS werden onthoofd. Toen wilde ik mijn hardlopen graag inzetten voor de vervolgde kerk.”
Dit is dus niet uw eerste marathon voor de vervolgde kerk?
„In 2016 heb ik een marathon in Jordanië gelopen. Dat was heel bijzonder. In de voorbereiding dacht ik: dat doe ik wel even. Maar ik kreeg de ene na de andere blessure. Ik besefte dat ik God nodig had in mijn hardlopen, dat ik afhankelijk ben van Zijn zegen.
Uiteindelijk verscheen ik ongetraind en met een haast lege maag aan de start. Even daarvoor hadden we als groep namelijk een voedselvergiftiging opgelopen. Desondanks ben ik de marathon gaan lopen. En terwijl andere deelnemers gedurende de marathon het steeds moeilijker kregen, voelde ik mij met de kilometer frisser worden. Ik kreeg kracht van Boven.
Twee jaar later ben ik nog eens in Jordanië geweest. In 2019 liep ik in Zuid-Korea een marathon aan de grens met Noord-Korea. Door de reisbeperkingen vanwege corona is de Muskathlon@home ontstaan.”
De sporters kunnen zich inzetten voor vier verschillende landen: Noord-Korea, Irak, Colombia en of Ethopië. Wat is uw doel?
„Colombia, ik heb nog nooit voor de kerk in Latijns-Amerika kunnen rennen. Het land sprak mij ook aan omdat ik er in de achterliggende maanden vlogs over heb gemaakt. Daarnaast wilde ik wat anders doen dan mijn kinderen, die ook meedoen. Zoon Jelle fietst voor Noord-Korea, dochter Nina gaat hardlopen voor Irak. En aangezien ik volgend jaar van plan ben om een marathon in Ethiopië te lopen, viel de keuze op Colombia.”
Als u de marathon zou moeten lopen voor een vervolgde christen die u heeft ontmoet, wie zou dat dan zijn?
„Dan denk ik aan Ahmad. Mijn eerste fysieke ontmoeting met de vervolgde kerk was met hem, in Jordanië. Hij vluchtte met zijn gezin uit Irak, zonder te weten waar hij terecht zou komen. Hij liet alles achter voor het geloof in Jezus, in afhankelijkheid van God. Dat is zo’n verschil met hoe wij hier in Nederland leven. Zijn verhaal motiveert mij enorm om mij in te zetten voor de vervolgde kerk.”
In de rubriek ”Mee-lijden” krijgt steun voor vervolgde christenen een gezicht.
Simon Visser (40) is spreker en relatiemanager bij Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen. Ook is hij betrokken bij de Muskathlon-reizen van de organisatie. In zijn vrije tijd loopt hij graag een rondje hard.