Buitenland

Zwitsers hof veroordeelt Liberiaanse rebellenleider tot 20 jaar

Een voormalige rebellenleider uit Liberia is in Zwitserland veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor oorlogsmisdaden. Het is de eerste Liberiaan die wordt bestraft voor dergelijke misdaden tijdens de burgeroorlogen die tussen 1989 en 2003 werden gevoerd in het West-Afrikaanse land.

ANP
18 June 2021 15:17Gewijzigd op 18 June 2021 16:02

Het Zwitserse Strafhof verklaarde de 46-jarige Alieu Kosiah schuldig aan onder meer moorden, verkrachting, kannibalisme en het inzetten van kindsoldaten tijdens de eerste burgeroorlog in de jaren negentig. De ex-commandant werd in 2014 in Zwitserland gearresteerd, waar hij woonde.

De rechters spraken hem vrij van 4 van de 25 aanklachten. Kosiah heeft de beschuldigingen ontkend. Tegen de rechters had hij aangevoerd dat hij minderjarig was toen hij werd gerekruteerd om te vechten. Zij legden hem evenwel de maximale straf op die voor oorlogsmisdaden geldt in Zwitserland. Volgens hen waren er geen verzachtende omstandigheden. Na het uitzitten van zijn straf wordt hij gedeporteerd.

De groep van Kosiah vocht tegen het Nationale Patriottische Front van Liberia dat werd geleid door de latere president Charles Taylor. Die werd in 2012 veroordeeld voor oorlogsmisdaden, maar alleen voor daden in buurland Sierra Leone.

De conflicten in Liberia eisten ongeveer een kwart miljoen levens. Een Zwitserse wet geeft aanklagers in het land de mogelijkheid om verdachten van oorlogsmisdaden te vervolgen, ongeacht waar de misdrijven zouden hebben plaatsgevonden. De waarheids- en verzoeningscommissie van Liberia heeft wel aanbevolen een speciaal hof op te richten, maar tot rechtszaken kwam het niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer