Buitenland

Iraanse presidentskandidaten trekken zich op de valreep terug

Twee van de zeven Iraanse presidentskandidaten hebben zich vlak voor de verkiezingen in hun land teruggetrokken. Dat betekent dat nog maar één kandidaat meedoet die wordt gezien als hervormingsgezind, het voormalige hoofd van de centrale bank Abdolnasser Hemmati.

ANP
16 June 2021 13:03

Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om de opvolger te kiezen van de president Hassan Rohani. Die staat bekend als gematigd en mag na twee ambtstermijnen niet meer worden herkozen. De kandidaat die de meeste kans lijkt te maken om hem op te volgen is de ultraconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi. Die hardliner wordt ook gezien als mogelijke opvolger van de feitelijke leider van het land, ayatollah Ali Khamenei.

De kandidaten die zich nu hebben teruggetrokken zijn de hervormer Mohsen Mehralizadeh en de conservatieve Alireza Zakani. Die politicus kondigde aan op Raisi te gaan stemmen. „Ik hoop dat na zijn verkiezing fundamentele hervormingen plaatsvinden in ons land”, zei Zakani volgens de staatstelevisie.

Waarnemers houden rekening met een lage opkomst en daar profiteren waarschijnlijk de hardliners van. In het straatbeeld in hoofdstad Teheran zijn weinig campagneposters te bespeuren. Veel Iraniërs zijn gedesillusioneerd geraakt door de slepende economische problemen van hun land. Die worden mede veroorzaakt door de zware sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd.

Iran sloot in 2015 een deal met de grote mogendheden die voorzag in verlichting van die strafmaatregelen. De Iraniërs zouden in ruil daarvoor hun nucleaire programma aan banden leggen. Het ging al na enkele jaren mis toen Donald Trump aantrad als president van de VS en de overeenkomst in de prullenbak gooide. Hij vond de afspraken met Iran niet ver genoeg gaan en wilde met sancties nieuwe onderhandelingen afdwingen.

Trump heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de Democraat Joe Biden. Er wordt nu in Wenen onderhandeld over mogelijkheden de nucleaire deal opnieuw te bekijken. Ook in Iran lijkt na het vertrek van Rohani een nieuwe politieke koers te komen, maar analisten verwachten niet dat het overleg in Oostenrijk daardoor zal ontsporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer