Compromis VS en EU over vliegtuigsubsidies
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een compromis gesloten over hun al zeventien jaar durende conflict over wederzijdse subsidies voor vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus. De twee grootmachten bevriezen hun wederzijdse strafmaatregelen voor vijf jaar.
In die periode gaan ze een oplossing zoeken voor onder meer de subsidies die al zijn uitgekeerd aan Boeing en Airbus, zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in Brussel dinsdag in de marge van het bezoek van president Joe Biden aan Brussel.
De EU en de VS beschuldigden elkaar jarenlang van het oneerlijk bevoordelen van hun vliegtuigfabrikanten. Ze hebben elkaar voor miljarden euro’s en dollars aan strafmaatregelen opgelegd omdat Washington volgens de Europeanen Boeing illegaal steunt en Airbus, gezamenlijk eigendom van Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, volgens de VS illegale subsidies ontving.
In een ongekend lik-op-stukbeleid aan beide kanten werden bijvoorbeeld importheffingen op Franse wijn en Amerikaanse whisky opgelegd. Volgens Tai ging het in totaal om 11,5 miljard euro (bijna 9,5 miljard euro).
Verlengd
In maart, kort na het aantreden van de nieuwe president Joe Biden, schortten de twee partijen hun sancties op voor vier maanden in de hoop dat ze het op korte termijn eens zouden kunnen worden over een oplossing. Die periode wordt nu met vijf jaar verlengd, aldus Tai. „Deze aankondiging lost een langdurende handelsirritatie in de Amerikaans-Europese betrekkingen op”, aldus Tai.
Staal
De EU en de VS stellen ook een werkgroep in die zich gaat bezighouden met de problemen rond de productie en export van staal en aluminium. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei na de top met Biden dat de twee partijen nog dit jaar een oplossing willen vinden voor de strafheffingen die ze elkaar sinds 2018 opleggen.
Het conflict stamt uit de periode dat president Donald Trump aan de macht was. Hij voerde in het voorjaar van 2018 importheffingen in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium uit vrijwel alle landen ter wereld. De EU sloeg terug met vergelijkbare maatregelen.
Vorige maand schortte de Europese Commissie een beoogde verhoging van de strafheffingen op tot begin december. „We moeten nu kijken hoe we afkomen van deze overlast”, aldus Von der Leyen. Ook kunnen de EU en VS dan samen bekijken hoe het probleem aan te pakken van door de staat gesubsidieerde overproductie van staal, zoals in China en Brazilië.
Importen
Het is volgens ingewijden juridisch maar ook politiek niet gemakkelijk voor Biden om van de strafheffingen af te komen die zijn voorganger heeft ingevoerd. Dat gebeurde onder het mom van de nationale veiligheid. Goedkope importen zouden de Amerikaanse industrie de nek omdraaien.
De VS en EU gaan ook verder samenwerken in een Handel- en Technologie Raad om regels en standaarden beter op elkaar af te stemmen in nieuwe sectoren zoals kunstmatige intelligentie en quantumcomputers.