Binnenland

Godslastering zaait politieke verdeeldheid

Een poging van minister Donner (Justitie) om een oud artikel over smalende godslastering op te poetsen, gaat waarschijnlijk leiden tot het tegenovergestelde. De Tweede Kamer wil het bewuste artikel nu juist uit het Wetboek van strafrecht schrappen.

ANP
17 November 2004 06:32Gewijzigd op 16 March 2023 13:31
DEN HAAG - Minister Donner werd dinsdag aan de tand gevoeld over het kabinetsvoorstel om onderzoek te doen naar de juridische instrumenten om godslastering aan te pakken. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer het speciale artikel over smalende godslaste
DEN HAAG - Minister Donner werd dinsdag aan de tand gevoeld over het kabinetsvoorstel om onderzoek te doen naar de juridische instrumenten om godslastering aan te pakken. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer het speciale artikel over smalende godslaste

Er zijn genoeg mogelijkheden om iedereen, ook gelovigen, te beschermen tegen belediging, aldus een meerderheid van de kamer.

D66 dient woensdag hiertoe een motie in en zoals het er nu naar uitziet zal een meerderheid die steunen, bij de stemming volgende week. Alleen het CDA, ChristenUnie en SGP (samen 49 zetels) willen het artikel handhaven. Dat bleek dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Donner lag onder vuur omdat hij dit weekeinde heeft gezegd dat het artikel over godslastering (art. 147) vaker kan worden toegepast.

Een Kamermeerderheid is ongerust over een mogelijke inperking van de vrije meningsuiting en vindt ook dat de minister zijn prioriteit verkeerd legt. De bestrijding van moslimterrorisme moet nu voorop staan en niet belediging.

Er bestond vooral veel weerstand tegen het moment waarop Donner dit naar voren bracht. „Wilt u zeggen dat Van Gogh te ver is gegaan? Wat voor signaal geeft u met uw opmerking aan extremisten? Ook schept het valse hoop, want uit de jurisprudentie blijkt dat het meestal niets oplevert”, zei D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan.

VVD, SP, GroenLinks en LPF waren het roerend met D66 eens. Ook de PvdA is bereid het wetsartikel te schrappen, als blijkt dat het geen meerwaarde heeft, aldus PvdA-fractieleider Bos. SP-aanvoerder Marijnissen ziet een hellend vlak. „Want wat is onnodig kwetsen? Dat slaat op de perceptie van de ontvanger van de boodschap. Mensen moeten vrij kunnen spreken.”

Donner stelde daarop dat „onnodig kwetsen niet de essentie is van een vrije democratie”. Het is zijn bedoeling het onnodig kwetsen in het publieke debat tegen te gaan. „Juist daarom wil de overheid onderzoeken welke juridische instrumenten daarvoor zijn.” Hij herhaalde dat de wet voor iedereen gelijk is en dat de rechter beslist.

In dat verband wees D66’er Van der Laan er overigens nog op dat het artikel over godslastering met maximaal drie maanden cel veel lager bestraft wordt dan het algemene artikel waarin kwetsing vanwege onder meer ras, godsdienst en seksuele gerichtheid wordt bestraft. Hierop staat maximaal een jaar celstraf, met een verdubbeling als het een gewoonte is.

Donner stelde dat de Kamer eerder dit jaar om een onderzoek gevraagd heeft naar aanleiding van haatzaai-artikelen. Dat sloeg op de lectuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam waarin onder meer stond dat homoseksuelen van een flatgebouw mogen worden gegooid. Dat onderzoek loopt nog steeds en daar zijn de artikelen over belediging en godslastering nu aan toegevoegd, aldus de CDA-bewindsman.

Donner zei na afloop het besluit van de Tweede Kamer af te wachten. „Er ligt nog geen tekst op tafel.” Hij wees er verder op dat een wet niet zomaar met een motie van tafel is te vegen.

Het CDA noemde het „een bizarre bijkomstigheid” van deze discussie dat het artikel nu mogelijk geschrapt wordt. CDA-fractievoorzitter Verhagen is bezorgd over de gevolgen voor de integratie en de verdraagzaamheid in de samenleving. Hij wil snel een brief van het kabinet over de consequenties. Het kabinet is verdeeld, omdat de ministers Verdonk (VVD) en De Graaf (D66) zich niet kunnen vinden in het accent dat Donner nu heeft aangebracht. Verdonk gaf dinsdag aan het onderzoek af te wachten en dat het kabinet daarna een standpunt inneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer