live
Binnenland

Bedrijven maken plannen voor gedeeltelijke terugkeer naar kantoor

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet voorzichtige stappen in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie16 June 2021 07:49

Advertentie

Liveblog gesloten

De redactie sluit dit liveblog. Lees het blog van donderdag hier.

Mensen kunnen vanaf 23 juni afspraak maken voor prik met Janssen

Mensen die het coronavaccin van Janssen willen krijgen, kunnen daar vanaf volgende week woensdag een afspraak voor maken. Op 23 juni wordt daarvoor een speciaal telefoonnummer opengesteld. De eerste prikken worden volgende week vrijdag gezet. Dat gebeurt in elke regio op minimaal één locatie. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten na een bericht van de NOS.

In de eerste twee weken zijn 200.000 doses beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid. „Dit is niet superveel. Dus als je een uitnodiging voor een ander vaccin krijgt, maak dan die afspraak, dan weet je in elk geval zeker dat je aan de beurt komt. Je kunt je dan altijd nog melden voor Janssen”, zegt een woordvoerster van het ministerie. Het is nog niet bekend hoeveel mensen na de komende twee weken kunnen worden geprikt, omdat het niet duidelijk is hoeveel doses Janssen kan leveren.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde de keuzemogelijkheid vorige week aan. Het is de eerste keer dat mensen voor een bepaald vaccin kunnen kiezen. Het aanbod geldt voor alle volwassenen. Tot nu toe gold ‘prikken wat de pot schaft’.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten mensen twee inentingen krijgen. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen.

Het vaccin van Janssen wordt niet meer gebruikt bij het vaccineren van mensen die op grond van hun geboortejaar worden uitgenodigd. Die mensen krijgen Pfizer/BioNTech of Moderna. Bij Janssen is er een iets groter risico op gevaarlijke bijwerkingen, terwijl de kans dat jonge volwassenen ernstig ziek worden van corona vrij klein is. Het besluit betekent dat de vaccinatiecampagne iets langer duurt, maar er zijn zo weinig nieuwe gevallen dat Nederland zich dat kan veroorloven, is de gedachte.

Het Janssen-vaccin wordt momenteel toegediend aan dak- en thuislozen, omdat die dan maar één afspraak hoeven te maken. Ook mensen die in de gevangenis zitten, militairen die op missie zijn en zeevarenden krijgen het vaccin. Mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren, zijn uitgenodigd voor een Janssen-prik. Zij mogen die afspraak laten doorgaan, maar zij kunnen ook een nieuwe afspraak maken voor een ander vaccin.

Nederland heeft ruim 11 miljoen vaccindoses besteld bij Janssen, dat in Leiden is gevestigd. Janssen heeft tot en met afgelopen zondag 776.400 doses geleverd en er zijn ruim 400.000 mensen die het vaccin hebben gekregen.

Bedrijven maken plannen voor gedeeltelijke terugkeer naar kantoor

Veel grote bedrijven zijn bezig met voorbereidingen zodat hun werknemers ook na de coronapandemie deels thuis en deels op kantoor kunnen (blijven) werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs bedrijven als ING, Unilever, Deloitte, KPMG, Aegon en de vakbond FNV.

Het kabinet overweegt om het thuiswerkadvies vanaf 26 juni gedeeltelijk in te trekken, melden bronnen in Den Haag. Het kabinet neemt hier vrijdag een besluit over.

Alle bevraagde ondernemingen stellen ook thuis te blijven werken na de pandemie. Beide werkvormen bieden voordelen, wordt gezegd. Zo stelt een woordvoerder van ING: „Thuiswerken zorgt soms voor een betere concentratie, maar het werken op kantoor bevordert de samenwerking en het creatieve proces”. Aegon benoemt verder als voordeel van thuiswerken dat dit voor minder reisbewegingen zorgt.

De mate waarin bedrijven mensen willen laten terugkeren naar kantoor verschilt. Zo zegt de woordvoerder van ING dat ze verwachten dat werknemers 50 procent van de tijd op kantoor gaan werken. De woordvoerder van Unilever spreekt van 40 procent en Deloitte van twee tot drie dagen per week.

De organisaties hebben al voorbereidingen getroffen en plannen gemaakt in samenwerking met werknemers, maar geven aan dat deze nog kunnen worden gewijzigd. „We hebben het aantal werkplekken al flink verminderd”, vertelt de woordvoerder van Aegon. „Maar onze plannen kunnen altijd weer veranderen, omdat we eerst moeten aankijken wat in de praktijk het beste werkt”. Ook Unilever zegt dat plannen altijd kunnen veranderen. „We moeten kijken wat gaat werken, niemand weet hoe de wereld er na corona uitziet.”

De woordvoerders van ING, KPMG en Deloitte geven aan dat nog intern wordt onderzocht wat het beste werkt. Deloitte onderzoekt onder meer de manier waarop werknemers het beste met elkaar in contact kunnen blijven. Dit doen zij door plekken op kantoor te creëren waar werknemers samenkomen met thuiswerkers, zoals een koffiehoek met een beeldscherm.
Ook de FNV ziet dat bij veel organisaties over hybride werken wordt gesproken, zegt een woordvoerder. Volgens de vakbond komen er weinig klachten binnen van werknemers die ondanks de versoepelingen niet terug willen naar kantoor.

In maart gaven veel werknemers die vanuit huis werkten aan deels thuis te willen blijven werken, meldt onderzoeksinstantie TNO. „Twee derde van de thuiswerkers wilde deels of grotendeels thuis blijven werken, het liefst voor zo’n 18 uur per week”, stelt Karen Oude Hengel, onderzoeker bij TNO. „Mensen gaven aan dat taken goed vanuit huis konden worden gedaan en dat het veel reistijd scheelt”. De voornaamste reden om (deels) terug naar kantoor te willen is het contact met anderen. „Denk aan het samenwerken met anderen, maar ook gewoon het kletspraatje bij het koffiezetapparaat”.

‘Bedrijven gaan niet ineens over op volledig werken op kantoor’

Bedrijven zullen niet in één klap volledig overschakelen naar werken op kantoor, nu het kabinet mogelijk komt met een versoepeling van het thuiswerkadvies. Die voorspelling doen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen medewerkers weer naar kantoor laten komen. Mogelijk moeten ook nog aanpassingen gedaan worden om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

De organisaties spreken van goed nieuws voor veel bedrijven als het thuiswerkadvies vrijdag wordt aangepast. „Hoewel het thuiswerken over het algemeen vrij goed gaat en de meeste mensen en bedrijven er inmiddels aan gewend zijn, heeft het ook zeker zijn beperkingen”, zo klinkt het.

Volgens de ondernemersorganisaties missen mensen het sociale contact en werkprocessen. Ook hebben lang niet alle werknemers een goede werkplek thuis. „Voor al die mensen en situaties zal het een zegen zijn dat er weer meer mogelijk wordt”, zeggen ze. VNO-NCW en MKB-Nederland gaan er verder ook vanuit dat in de toekomst vaker thuis zal worden gewerkt dan voor corona het geval was.

De Jonge: meer dan 13 miljoen coronaprikken gezet

Nederland heeft inmiddels meer dan 13 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties. Minister Hugo de Jonge maakte het nieuwe cijfer woensdag bekend, vier dagen na de 12 miljoenste prik en acht dagen na de 11 miljoenste prik.

De stijging betekent dat er ongeveer 250.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Volgens het coronadashboard van de overheid komt dit neer op 341 mensen per minuut. Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.

Nederland begon op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Eind februari werd de miljoenste prik gezet en half maart werd de grens van 2 miljoen vaccinaties gepasseerd.

Meer dan 8 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Hieronder zijn ruim 400.000 mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen en dus na die ene prik klaar zijn. Meer dan 4 miljoen mensen hebben de herhaalprik gekregen van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna.

RIVM meldt 1040 nieuwe coronagevallen

Het RIVM meldt woensdag 1040 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat is flink lager dan vorige week woensdag, toen er 1761 nieuwe gevallen aan het licht waren gekomen.

Ook in vergelijking met afgelopen week is het aantal besmettingen woensdag laag. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1179 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Dat aantal daalt al weken gestaag.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen etmaal met vier. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze mensen al eerder overleden. Dinsdag steeg het aantal sterfgevallen met één, maandag met drie. In totaal zijn tot nu toe 17.732 aan corona gerelateerde sterfgevallen bij het RIVM geregistreerd.

Goedkopere coronatest bij reis, maar ‘zou gratis moeten’

De reisbranche gaat goedkopere coronatesten aanbieden aan reizigers. Maar eigenlijk zouden de zogeheten PCR-testen gratis moeten zijn, meent branchevereniging ANVR. „Deze maatregel wordt uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Omdat het nog niet zover is, is de ANVR een samenwerking aangegaan met coronatest2travel.nl, een aanbieder van PCR-testen. Daar kunnen klanten van reisorganisaties tegen volgens de ANVR veel lagere kosten getest worden. Ook andere reizigers kunnen echter van de goedkope testen gebruikmaken. Daarmee wil de reissector er alles aan doen om veilig reizen weer mogelijk te maken.

De zomer kan verder een succes worden voor de reisbranche als er meer bestemmingen een geel of groen reisadvies krijgen. Dat zal gebeuren als de generieke adviezen voor een heel land worden losgelaten. Zo kunnen ook sommige verre bestemmingen buiten Europa weer worden bezocht. „Het maakt namelijk niet uit waar je naar toe gaat, maar hoe je je gedraagt. En dat geldt voor jong en oud”, stelt de ANVR.

Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 8 nieuwe patiënten op de ic’s opgenomen, maar doordat meer patiënten werden ontslagen of zijn overleden, daalde de totale bezetting alsnog. Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten op de intensive cares is al een aantal weken relatief laag. Ter vergelijking: precies een maand geleden - op 16 mei - kwamen er in een etmaal nog 26 nieuwe patiënten met Covid-19 op de ic’s bij.

Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met Covid-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan bij de vorige melding van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), op dinsdag.

De Jonge: mogelijk volgende week einde mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht wordt mogelijk volgende week al afgeschaft. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.
Het kabinet besloot eerder al de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni naar voren te halen, naar 26 juni. Vrijdag wordt er een knoop doorgehakt en is er ook een persconferentie. Het gaat onder meer om verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht ligt op tafel, aldus De Jonge.

ANP-432637491.jpg
beeld ANP

„We wegen alle maatregelen opnieuw. Welke maatregelen zijn nog nodig, welke kunnen eraf?”, zei De Jonge na overleg met zijn collega’s. „We gaan geweldig snel met vaccineren, en dan weeg je, wat is er nog nodig aan maatregelen? Ik denk dat we van een flink aantal maatregelen afscheid kunnen nemen, maar een deel zal nog nodig zijn.”
„We bekijken alles vrijdag, dan vertellen we u erover.”

Advertentie

Advies vaccinatie gezonde jongeren nog in de maak, kabinet wacht

Met het huidige vaccinatietempo zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De grote vraag is nog of de GGD’en daarna verder kunnen gaan met het vaccineren van jongeren onder de 18 jaar. De Gezondheidsraad werkt nog altijd aan een advies hierover aan het kabinet. Wanneer dat zal verschijnen, kon een woordvoerder van de raad woensdag nog niet zeggen.
„We zijn ons bewust van de snelheid van de vaccinatiecampagne”, aldus de woordvoerder. „Tegelijk is een zorgvuldige weging van nut en risico belangrijk. Dat proces is nog niet klaar.”

Het kabinet wacht het advies van de raad af. Een woordvoerder van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wijst erop dat het vraagstuk „complex is”, mede vanwege de ethische kant ervan. Voor de meeste gezonde jongeren is een coronabesmetting immers niet echt gevaarlijk, zegt zij. „Ze nemen het vaccin dan eigenlijk voor een deel ook om immuniteit van de bevolking te bereiken.” De minister wil eerst advies daarover van artsen en ethici.

Intussen gaan de uitnodigingen voor een prik tegen het virus in een hoog tempo de deur uit. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat deze week bijna 1,5 miljoen prikken worden gezet. Sinds woensdag kunnen mensen die zijn geboren in 1997 en 1998 een afspraak maken. In dit tempo kan binnen nu en een week de laatste leeftijdsgroep aan de beurt komen, die in 2003 is geboren. De woordvoerder van het ministerie wijst er wel op dat het meestal een aantal weken duurt voordat iemand daadwerkelijk kan worden geprikt.

Jongeren met een medische indicatie van 12 jaar en ouder worden ook deze maand nog uitgenodigd. De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet precies een week geleden om hen in elk geval een vaccin aan te bieden. Dat advies nam het kabinet over. De Jonge liet eerder weten dat het om ongeveer 60.000 tot 100.000 jongeren gaat. Ook gezonde jongeren die familielid zijn van een kwetsbaar persoon die zelf om medische redenen niet kan worden gevaccineerd, of bij wie vaccins minder goed werken, kunnen een coronaprik krijgen. Zo kunnen ze de naaste beschermen. Huisartsen bepalen wie daarvoor in aanmerking komt.

De kinderen die in aanmerking komen voor een coronavaccin, krijgen dat van Pfizer/BioNTech. Dit is vooralsnog als enige goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Een aanvraag van Moderna loopt nog bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Diverse landen hebben al besloten ook jongeren tegen het coronavirus te vaccineren. Het gaat onder meer om Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Roemenië en Polen. België wil jongeren vanaf 16 jaar vaccineren.

De Jonge diende zijn adviesaanvraag op 2 maart in bij de Gezondheidsraad. Op dat moment was geen enkel coronavaccin goedgekeurd voor gebruik bij jongeren onder de 16 jaar. EMA oordeelde eind mei dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig kan worden gegeven aan jongeren vanaf 12 jaar.

Frankrijk eindigt avondklok op 20 juni

De avondklok in Frankrijk verdwijnt komende zondag 20 juni. Vanaf die dag mag iedereen weer zo lang als hij wil buiten zijn. De regering heeft besloten de afschaffing van de onpopulaire maatregel met tien dagen te vervroegen.

De avondklok was ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. De spertijd van 23.00 uur tot 06.00 uur had eigenlijk tot 30 juni moeten gelden.

Volgens de Franse premier Castex verbetert de situatie sneller dan verwacht. Vanaf donderdag zijn mondkapjes buiten niet meer verplicht.

Het wordt langzaamaan drukker in het verkeer en openbaar vervoer

Nederlanders maken weer meer gebruik van hun auto en het openbaar vervoer sinds de regering begin deze maand een einde maakte aan de ‘harde lockdown’. Op de weg en in de treinen, bussen, metro’s en trams was het vorige week ongeveer net zo druk als in het najaar, voordat het land weer op slot ging omdat de coronabesmettingen opliepen. Dat komt naar voren uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

432546168.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Een onderzoeker van het NDW spreekt van een „licht stijgende trend” als hij kijkt naar de drukte op de weg. Dat komt deels omdat mensen in het voorjaar en de zomer sowieso vaker in de auto stappen. Als hiermee rekening wordt gehouden, blijft overeind dat het drukker wordt.

Vergeleken met de periode voor de coronacrisis is het nog steeds rustig op de Nederlandse wegen. Afgelopen week was het op werkdagen 16 procent rustiger dan in een vergelijkbare week in 2019 en in het weekend 12 procent. Maar het is lang niet zo stil op de weg als middenin de eerste lockdown. Toen was de verkeersdrukte regelmatig gehalveerd.

Moskou stelt vaccinatieplicht in voor deel werknemers

De Russische hoofdstad Moskou komt met een vaccinatieplicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedrijven in de dienstensector moeten zorgen dat 60 procent van hun personeel is gevaccineerd, schrijft nieuwssite Moscow Times.

432009461.jpg
Moskou. beeld EPA, Yuri Kochetkov

Een vaccinatieplicht ligt in Rusland erg gevoelig, maar burgemeester Sergej Sobjanin zegt geen alternatief te zien vanwege de verslechterende situatie in zijn metropool. Er moet volgens een decreet van de plaatselijke autoriteiten voor 1 juli een systeem komen waarmee de vaccinatiegraad in de dienstensector kan worden gevolgd. Het besluit heeft gevolgen voor mensen die op hun werk rechtstreeks in contact komen met klanten. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van schoonheidssalons, banken, fitnesscentra en vervoersbedrijven.

Moskou zag het aantal coronabesmettingen de laatste tijd flink toenemen. Daardoor groeit de druk op ziekenhuizen. Sobjanin kondigde afgelopen weekend al nieuwe maatregelen aan en maakte onlangs ook bekend dat noodhospitalen worden geopend om alle patiënten te kunnen behandelen. De vaccinatiegraad in het circa 144 miljoen inwoners tellende land blijft ondertussen relatief laag.

Kredietregelingen ook te gebruiken voor herstel na coronacrisis

Drie speciale kredietregelingen die ondernemers tijdens de coronacrisis hebben geholpen hun rekeningen te blijven betalen, kunnen ook worden gebruikt om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur of om voorraden aan te vullen. De regelingen worden daarnaast verlengd tot het einde van dit jaar.

„De coronasituatie lijkt zich geleidelijk te verbeteren, waardoor er meer perspectief komt voor getroffen bedrijven”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). „Voor ons economisch herstel is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk weer terug kunnen groeien naar de omzet en winst van vóór corona.”

Met de speciale coronaregelingen staat de overheid voor een groter deel garant voor het geval de ondernemer een lening niet meer kan terugbetalen. Daardoor kunnen financiers makkelijker kredieten verstrekken. Via de regelingen kunnen leningen worden verkregen uiteenlopend van 10.000 euro tot 150 miljoen euro.

Mensen uit 1997 en 1998 kunnen afspraak voor coronaprik maken

De laatste groepen volwassenen krijgen deze dagen een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen uit 1997 en 1998 kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. De jongsten in deze groep zijn nog 22, de oudsten hebben net hun 24e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Eerder deze week werden mensen uit 1994, 1995 en 1996 al uitgenodigd, en vorige week waren mensen uit 1985 tot en met 1993 aan de beurt. Als er geen problemen opdoemen, duurt het nog een paar dagen voor de laatste volwassenen zijn uitgenodigd. Deze mensen zijn geboren in 2003. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er tot nu toe zo’n 12,6 miljoen prikken gezet. Daar zitten eerste en tweede prikken bij.

Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot woensdag dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren met immuunziektes, kanker, longproblemen, obesitas of het syndroom van Down. Als zij besmet raken, is de kans dat zij er ernstig ziek van worden groter dan bij hun leeftijdsgenoten.

Amerikaanse toeristen weer welkom in EU

Amerikaanse toeristen zijn binnenkort weer welkom in de Europese Unie. De Verenigde Staten hebben het coronavirus voldoende eronder om ook niet-noodzakelijke reizen uit dat land toe te staan, vinden de EU-landen. Dat geldt ook voor Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Libanon en Taiwan.

Het zestal wordt toegevoegd aan de lijst van landen van waaruit de lidstaten toeristen en andere plezierreizigers willen verwelkomen, hebben de ambassadeurs van de EU-landen volgens ingewijden afgesproken. Daarop stonden al Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda en Japan. Een EU-lidstaat kan van reizigers uit deze landen nog wel vragen in quarantaine te gaan of zich te laten testen.

Thuiswerkverplichting vervalt eind deze maand in Duitsland

De Duitse thuiswerkverplichting vervalt aan het einde van de maand. De rechterhand van de Duitse bondskanselier Merkel, kabinetschef Helge Braun, heeft tegen het blad WirtschaftsWoche gezegd dat het één van de verplichtingen is uit de noodwet die de centrale regering in april afkondigde tegen de coronapandemie, en die noodwet geldt tot 30 juni.

Angela Merkel noemde dat de noodrem, omdat volgens haar de deelstaten nalieten doelmatig de verspreiding van het virus tegen te gaan en daarom moesten de ingezette versoepelingen gestopt worden. Nu het veel beter gaat wordt Merkels ‘noodrem’ niet verlengd en vervallen de extra maatregelen inclusief de thuiswerkverplichting.

„Britse regering wil vaccinatieplicht voor zorgpersoneel”

De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Bronnen zeggen tegen de BBC dat de regering dat nieuwe beleid waarschijnlijk binnen enkele dagen formeel gaat aankondigen. Medewerkers die niet ingeënt willen worden, riskeren overplaatsing of ontslag.

Het blijft mogelijk niet bij een vaccinatieplicht voor verpleeghuispersoneel. De regering overweegt vaccinaties verplicht te stellen voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt. Een regeringsbron zegt tegen de BBC dat dergelijke regels zijn bedoeld om levens te redden. Medewerkers die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden, vallen niet onder de nieuwe regelgeving.

Zo’n vaccinatieplicht ligt erg gevoelig. Zorgorganisaties hebben gewaarschuwd dat het nu al lastig is om aan voldoende personeel te komen. Ze vrezen dat medewerkers straks opstappen vanwege de vaccinatieplicht. De krant The Guardian voorspelt dat de regering ook een juridisch gevecht tegemoet gaat. Zorgmedewerkers zullen vermoedelijk voor de rechter aanvoeren dat ze het recht hebben om zelf te bepalen wat er met hun lichaam gebeurt.

INretail: Winkels moeten blijven inzetten op online

Winkels hebben in de coronatijd veelal ingezet op onlineverkoop door bijvoorbeeld een webwinkel te bouwen of met sociale media aan de slag te gaan. Ook nu de coronacrisis ten einde loopt, moeten ze daar op blijven inzetten, stelt branchevereniging INretail. Daar is echter ook geld voor nodig en veel ondernemers zitten door de crisis juist in de schulden.

INretail voorziet de meeste groei voor winkels via internet de komende jaren. „De band met de klant start al thuis”, zegt directeur Jan Meerman van de brancheorganisatie die stelt dat de overgrote meerderheid van de winkeliers al contact met klanten heeft via sociale media als Facebook en Instagram. Ruim de helft heeft een eigen webwinkel.

Desondanks vindt een op de vijf winkeliers onlineverkoop moeilijk te organiseren. Dat is lastig, want „de consument is in coronatijd nog digitaler geworden”, weet Meerman.

Om de groeikansen die dat oplevert te kunnen pakken, zullen winkeliers moeten investeren, maar dat gaat voor veel kleine bedrijven niet vanwege de schulden door de crisis. INretail pleit daarom voor lange afbetaaltermijnen bij schulden door corona.

Reisadvies Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Kos en Rhodos weer geel

Meer Europese landen en gebieden springen donderdag van een oranje reisadvies naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer worden afgeraden, maar er gelden nog wel veiligheidsrisco’s. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland in ieder geval geen negatieve test meer te laten zien en niet in quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

ANP-352469378.jpg
Kos in 2017. beeld ANP, Jerry Lampen

Het gaat om Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland. Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië weer helemaal groen.

In de betreffende landen kunnen nog wel inreisbeperkingen gelden vanwege corona. Ook waarschuwt Buitenlandse Zaken dat de situatie in een land soms snel kan veranderen. Zo zijn de Zuid-Egeïsche eilanden (waar onder andere Kos en Rhodos deel van uitmaken) eind vorige maand van geel naar oranje gegaan. „Inmiddels is de situatie op de Zuid-Egeïsche eilanden verbeterd, waardoor vakantiereizen weer mogelijk zijn”, aldus het ministerie.

„Nederland gaat niet massaal spaargeld opmaken na corona”

De meeste Nederlanders zijn waarschijnlijk niet van plan om het vele spaargeld dat ze hebben opgepot tijdens de coronapandemie snel weer uit te geven. Dit meldt de Rabobank op basis van een onderzoek onder meer dan 1500 mensen. Hoewel afgelopen jaar door onder meer de lockdowns tientallen miljarden euro’s extra zijn gespaard, verwachten Nederlanders volgens de bank de komende twaalf maanden niet massaal te ‘ontsparen’.

Vorig jaar daalden de uitgaven van consumenten hard door onder meer de coronamaatregelen, waardoor mensen bijvoorbeeld niet op vakantie konden of uit eten. Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) wezen er eerder al op dat de hoeveelheid spaargeld hierdoor flink is toegenomen.

Als mensen dat geld na de crisis weer massaal gaan uitgeven zou dat een flinke oppepper voor de economie kunnen betekenen. Maar van de ondervraagden gaf slechts een vijfde aan te verwachten dat het spaargeld binnen het huishouden zal afnemen. Ruim een derde verwacht juist dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen en 39 procent voorziet dat het gelijk blijft.

Engel: Had me genuanceerder uit kunnen laten over Eriksen

Willem Engel heeft in een nieuwsbrief aan zijn volgers gezegd dat zijn tweet over Christian Eriksen scherp is geschreven en dat hij zich genuanceerder uit had kunnen laten. „Gelukkig is de getroffen Deense speler gereanimeerd en gaat het naar omstandigheden goed met hem. Het was voor iedereen schrikken. Ik wens hem alle goeds van de wereld. Op geen enkele manier heb ik dit als disrespect naar hem of zijn familie bedoeld. Jammer als dat zo is overgekomen, dat is niet de bedoeling geweest.”

Engel vervolgt: „Het was niet mijn bedoeling de aandacht te richten op de persoonlijke nare situatie van de speler zelf, maar het breder te trekken. Waarbij het leed van een speler symbool staat voor het leed van velen. Het was juist mijn bedoeling de ernst van zijn persoonlijke situatie zeer serieus te nemen en als waarschuwing voor anderen aan te wenden. Want wat er bij hem is gebeurd, gun ik niemand.”

„Britse experts adviseren om kinderen nog niet in te enten”

Het adviescomité van experts die de Britse overheid adviseren op het gebied van vaccinatie en immunisatie zal ministers aanraden om kinderen in het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog niet in te enten tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant The Telegraph nadat de experts dinsdag bijeenkwamen.

432593445.jpg
beeld EPA, Andy Rain

Het comité wil dat onderzoekers eerst meer informatie verzamelen over de risico’s die met het vaccineren van kinderen gepaard gaan. Volgens The Telegraph komt het comité aan het einde van de week met een voorlopige verklaring.

Canada was vorige maand het eerste land dat een coronavaccin voor kinderen goedkeurde. Sindsdien volgden onder meer Duitsland, Frankrijk en België. Vorige week werd bekend dat ook Nederlandse jongeren vanaf twaalf jaar uit medische risicogroepen worden uitgenodigd voor vaccinatie tegen het virus. De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van twaalf jaar en ouder ingeënt moeten worden.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer