Nieuwe schijf van vijf
Het Voedingscentrum heeft dinsdag een nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. In de nieuwe schijf staan vijf regels over gezond eten letterlijk centraal. Bij voorlichting over voeding ligt de nadruk meer dan vroeger op het voorkomen van overgewicht: „niet te veel".
Gebleven zijn de vakjes met voedingsmiddelen die moeten aanzetten tot gevarieerd eten, waarbij in de nieuwe schijf ook een aparte plaats voor vocht is ingeruimd. Uit onderzoek is gebleken dat de Schijf van Vijf bekend is bij driekwart van de Nederlanders. Het Voedingscentrum gaat in een meerjarige campagne uitleggen waarom de Schijf van Vijf in geen enkele keuken mag ontbreken.
De Schijf van Vijf dateert van 1953. In 1981 kwam er een Maaltijdschijf en en 1991 een Voedingswijzer. De laatste twee genoten minder bekendheid dan de Schijf van Vijf.
Het Voedingscentrum schrijft in een toelichting op de nieuwe schijf dat gezond eten belangrijker is dan ooit. Vier op de tien Nederlanders hebben overgewicht. Negen van de tien eten te veel verzadigd vet of transvet (dat in hartige snacks zit zoals chips). Bovendien eet driekwart van de Nederlanders te weinig groente en fruit.