Tientallen houden wake om 4600 dode varkens door stalbrand
Enkele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag in Nederweert (Limburg) een wake gehouden naar aanleiding van de dood van 4600 varkens tijdens een stalbrand op 1 juni in het Limburgse dorp. Ze werden onder anderen toegesproken door leden van Animal Rights en de Limburgse Statenfractie van de Partij voor de Dieren Ook werden bloemen gelegd ter nagedachtenis van de omgekomen dieren, en droegen ze foto’s van de brandende stal en omgekomen dieren met het opschrift: ‘Stop de slacht’.
„Als dieren omkomen gaat het vaak over financiële verliezen”, zei campagneleider Kristel Grond van Animal Rights zaterdag in Nederweert. „De dieren worden vergeten. En dat terwijl de varkens verschrikkelijk geleden hebben.”
Limburgs fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren wees op de enorme schaalvergroting van boerenbedrijven in Limburg, waardoor de kleine familiebedrijven verdwijnen en worden opgekocht door grote investeerders. „Die zetten vervolgens arbeidsmigranten aan het werk”, zei ze na afloop van de wake. „Het aantal boeren is de laatste 15 jaar gehalveerd, het aantal varkens is juist enorm toegenomen.”
De wake zou worden gehouden voor de boerderij waar de varkensstal in vlammen opging, maar dat veranderde toen boerenactiegroep Farmers Defence Force dreigde de deelnemers aan de wake te zullen verjagen. In overleg met de gemeente besloot Animal Rights de wake te verplaatsen naar het Raadhuisplein in de dorpskern. Dit ook in verband met de relatief grote opkomst, waardoor het op het smalle landweggetje voor de boerderij te druk zou worden gezien corona, aldus Grond.
Toch stonden zaterdagmiddag twaalf tractoren met vlaggen van onder meer FDF op de Bloemerstraat bij de afgebrande stal. De actie volgde op een vlog van voorman voorzitter Mark van den Oever van FDF waarin hij de deelnemers aan de wake in dreigende taal toesprak. Hij zei daarin onder meer dat dierenactivisten de stallen in brand steken. Ook wilde hij wel eens zien hoeveel steun de dierenactivisten hebben in vergelijking met de steun die zijn organisatie geniet bij de boeren.
De gemeente en de politie hielden een oogje in het zeil. Er deden zich geen incidenten voor. Om 14.15 uur werd de wake ontbonden.