Britse ‘royals’ ontvangen G7-leiders in botanische tuinen
De leiders die de G7-topconferentie bijwonen in het Engelse Cornwall, zijn vrijdagavond te gast bij de Britse koninklijke familie. Die ontvangt ze in het complex van de botanische tuinen, dat een van de grootste toeristische trekpleisters van Cornwall is. Het complex heet Eden Project en ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van de plaats van de G7-top, Carbis Bay. De top wordt rond 15.00 uur (onze tijd) officieel geopend op het strand van Carbis Bay door premier Boris Johnson. Drie kwartier later beginnen de eerste politieke gesprekken.
Eden Project is 20 jaar geleden geopend en heeft al 7,5 miljoen bezoekers over de vloer gehad, inclusief filmmakers die er voor de twintigste James Bondfilm, Die Another Day, kwamen filmen. Het wordt ter promotie ook het Achtste Wereldwonder genoemd.
Volgens Britse media worden de presidenten en premiers er ontvangen door koningin Elizabeth, prins Charles en zijn vrouw Camilla die de titel hertogin van Cornwall draagt. Ook de hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Catherine, zijn van de partij
Na de receptie is er voor de hoge gasten een ‘Cornish’ diner. Het menu draait om tarbot die voor de kust van het graafschap Cornwall is gevangen. Vooraf is er gekruide meloen en gazpacho. Nagerechten zijn Engelse Pavlova-aardbeien en de ‘exquise’ kazen Cornish Gouda, Cornish Yarg en de blauwe Helford.
Voor de liefhebbers van minder formele maaltijden heeft Johnson zaterdagavond ‘hippy-avond’ in petto volgens media in Cornwall, die genieten van de aandacht die de zuidwestelijke regio krijgt. De wereldleiders gaan volgens die media op het strand bij een kampvuur marshmallows roosteren en genieten van de muziek van een plaatselijk bandje. Het eten op het strandfeest is in de stijl van ‘surf and turf’ met veel geroosterd vlees en vis, aangevuld met onder meer mousserende witte wijn uit Cornwall, bier uit dezelfde streek, Duitse riesling, Australische shiraz en Hedge Row Fizz-cocktails. Daarin zit onder meer gin, kersenbrandy en mousserende witte wijn in. De top van de G7 eindigt zondag.
De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU schuift sinds 1981 ook aan. Het was aan het begin in 1975 een informele samenkomst in een kasteel bij Parijs waar de eerste leden over wereldproblemen spraken. Maar heeft steeds meer gewicht gekregen als een westerse topconferentie.