Acht op de tien Nederlanders eten niet elke dag vlees
Acht op de tien Nederlanders eten niet meer elke dag vlees. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van een onderzoek onder de titel Belevingen.
Van de 18-plussers zegt 45 procent hooguit vier dagen in de week vlees te eten, 5 procent zegt het nooit tot zich te nemen. Bijna een derde, 30 procent, eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde van de volwassenen is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten en een half procent is er helemaal mee gestopt.
Onderzoekers ondervroegen van februari tot en met juni 2020 ruim 3600 inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder. Ze begonnen daarmee kort voor het uitbreken van de coronacrisis, waarvan de oorsprong al snel gelinkt werd aan een dierenmarkt in China. Mogelijk hebben de coronacrisis en daaropvolgende maatregelen invloed gehad, zegt statistiekbureau CBS.
Slechts 20 procent van de mensen in Nederland eet nog wel dagelijks vlees. Van degenen die geen vlees eten geeft 3 procent aan wel vis te consumeren (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Hoogopgeleiden (hbo, wo) melden vaker dan laagopgeleiden geen vlees te eten. Vrouwen laten het vaker staan dan mannen.
Uit onderzoek van Proveg bleek vorige maand al dat Nederlanders per persoon de meeste vleesvervangers, zoals vegaburgers, eten in Europa. Toch blijkt het totale marktaandeel van de vleesvervangende producten ten opzichte van de hele vleeswarenmarkt nog maar zo’n 2,5 procent te zijn.
Een groep wetenschappers, milieuclubs en D66-prominent Jan Terlouw vinden dat vlees 1 tot 3 procent per jaar duurder moet worden gemaakt. Volgens hen is dat nodig om de klimaatdoelen te halen. De oproep is woensdag in een brief aan informateur Mariëtte Hamer gestuurd.
Opbrengst
De initiatiefnemers vinden ook dat de btw voor groente en fruit verlaagd zou moeten worden van 9 naar 5 procent. „Op dit moment komt 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland van de veehouderij. De prijsverhoging zal de vleesconsumptie in 2030 met circa 50 procent verlagen, van 45,3 kg per persoon (2019) naar 23,1 kg”, zeggen de wetenschappers
Volgens berekeningen van de groep zou de verhoging van de vleesprijs jaarlijks ruim 1 miljard euro opleveren. „Een deel van de opbrengst van een hogere vleesprijs (450 tot 600 miljoen euro per jaar) kan worden besteed aan subsidies voor boeren om milieu-, natuur-, klimaat- en diervriendelijke maatregelen te nemen.” De brief is ondertekend door wetenschappers van onder andere de universiteiten van Wageningen en Amsterdam.