Kamer vraagt zich af of vliegverboden te snel zijn geschrapt
Linkse partijen in de Tweede Kamer en D66 hebben demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekritiseerd om de manier waarop de quarantaineplicht wordt gehandhaafd. SP-Kamerlid Peter Kwint verweet het kabinet „laksigheid” door de vliegverboden op te heffen terwijl het toezicht op de quarantaineplicht nog niet op orde was.
Tot de wet werd aangenomen waarmee de quarantaineplicht werd ingevoerd, gold voor verschillende landen een vliegverbod om het coronavirus en eventuele nieuwe mutaties buiten de deur te houden. Omdat volgens het Outrbreak Management Team een goed gehandhaafd quarantainebeleid ongeveer even goed werkt, zou dat algemene verbod van tafel kunnen, stond in een advies.
RTL Nieuws meldde dit weekend echter dat op het moment van de invoering van de plicht in veruit de meeste gemeenten nog helemaal geen boete opgelegd kon worden. De handhaving was er nog niet klaar voor. Vanaf woensdag is dat anders, zo zei De Jonge.
Volgens SP en de Partij voor de Dieren is het vliegverbod ten onrechte geschrapt, en zou het beter zijn om het weer in te voeren. SP-Kamerlid Kwint zei dat het kabinet „hele, hele zware” maatregelen heeft opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij vindt het niet kunnen dat tegelijk mensen uit zeerhoogrisicogebieden zonder een bekeuring te riskeren onder hun quarantaineplicht uit konden komen.
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld merkte op dat in het OMT-advies nadrukkelijk stond dat de quarantaineplicht „strikte opvolging” moest krijgen. Zij betwijfelde of daar nu sprake van is. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en D66’er Jan Paternotte verwezen ook naar het beleid voor risicogebieden in buurlanden als Duitsland en Frankrijk, waar de handhaving naar hun idee strenger is.
De Jonge sprak dat tegen. De meeste zeerhoogrisicogebieden liggen buiten de Schengenzone waar inwoners van de Europese Unie vrij mogen reizen, merkte hij op. Voor die gebieden geldt in principe sowieso nog een inreisverbod. De ongeveer 1500 mensen per week die om welke reden dan ook toch naar Nederland moeten kunnen komen, moeten meerdere keren een negatieve coronatest laten zien. De minister vindt dat handhaving breder opgevat moet worden dan het uitschrijven van bekeuringen alleen.