Fastly is de verkeersregelaar in de digitale wolk
Een probleem bij het Amerikaanse bedrijf Fastly was waarschijnlijk de oorzaak van een grote internetstoring dinsdag. Een paar veelbezochte sites waren tijdelijk uit de lucht. Die netwerken draaien in de cloud, het digitale netwerk waar tegenwoordig vrijwel alle systemen en diensten ondergebracht zijn. Bedrijven als Fastly zorgen ervoor dat mensen snel kunnen vinden wat ze zoeken. Ze staan aan de rand van de wolk, als verbinding tussen dienst en gebruiker en worden daarom ook wel ‘edge cloud’ genoemd.
Wanneer mensen een site of een platform bezoeken, moeten die gegevens worden opgehaald bij de aanbieder. Dat kost tijd, hoe weinig dat tegenwoordig ook is. Bij bedrijven als Fastly kunnen bedrijven onder meer alvast hun filmpjes en foto’s plaatsen, zodat bezoekers die iets sneller zien. Dan hoeven de bestanden niet steeds bij de bron opgehaald te worden. Een gemiddelde bezoeker merkt daar weinig van, een site laadt een paar milliseconden sneller. Maar voor een dienst die miljoenen bezoekers per dag krijgt, kunnen al die uitgespaarde millisecondes flink schelen.
Fastly helpt ook om cyberaanvallen te voorkomen. Het kan bezoekers als een verkeersregelaar richting de dienst leiden, om de drukke wegen heen, zodat geen enkele route overspoeld raakt. Maar als die verkeersregelaar wegvalt, zoals dinsdag, kan dat ook online al snel tot een verkeersinfarct leiden.
Fastly is in 2011 opgericht door Artur Bergman. Hij was eerder de technologische baas van Wikia, de commerciële tak van de organisatie achter de online-encyclopedie Wikipedia. Zoals vrijwel alle grote techbedrijven is Fastly gevestigd in San Francisco, in het hart van de Amerikaanse Silicon Valley. In 2019 ging het bedrijf naar de beurs in New York. Dat leverde ongeveer 180 miljoen dollar op, omgerekend ongeveer 150 miljoen euro.