Buitenland

Verkiezingen Namibië vlot van start gegaan

In Namibië zijn de presidents- en parlementsverkiezingen maandag vlot van start gegaan. Sommige stembureaus gingen laat open, maar duizenden mensen die regen en modder trotseerden wachtten geduldig in rijen op hun beurt om te gaan stemmen. Ernstige onregelmatigheden werden niet gemeld.

Buitenlandredactie
16 November 2004 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Verwacht wordt dat ongeveer 90 procent van de bijna 1 miljoen kiesgerechtigden hun stem zullen uitbrengen bij de verkiezingen, die tot en met vandaag worden gehouden. De uitslag zal niet voor vrijdag worden bekendgemaakt, maar de verwachting is dat de Swapo, de partij van president Sam Nujoma, en de door Nujoma naar voren geschoven presidentskandidaat Hifikepunye Pohamba met gemak zullen winnen.

De Swapo, de voormalige bevrijdingsbeweging waarmee Nujoma 23 jaar lang tegen het blanke apartheidsbewind in Zuid-Afrika streed, bezet in het huidige parlement 55 van de 72 zetels. Nujoma, de eerste president van het in 1990 onafhankelijk geworden Namibië, treedt na veertien jaar als president terug. Hij bracht maandag zijn stem uit in Windhoek en riep de Namibiërs op vooral te gaan stemmen. „Alle mensen in de Afrikaanse Unie en het hele Afrikaanse continent moeten de wortels van de democratische praktijk verdiepen”, zei hij.

Pohamba en andere Swapo-leiders hebben beloofd de vooruitgang te consolideren die onder Nujoma is geboekt op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en economische ontwikkeling. Verder hebben ze gezegd meer werk te willen maken van landhervorming. Bijna alle bouwland in Namibië is in handen van enkele duizenden, merendeels blanke boeren.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft gisteren geweigerd een proces te heropenen dat het Namibische Herero-volk tegen twee Duitse bedrijven had aangespannen wegens volkerenmoord honderd jaar geleden in Namibië. De Herero’s spanden in 2001 in Washington een proces aan tegen de Deutsche Bank en Wörmann Line, die volgens de aanklacht medeplichtig waren aan onder meer massamoord en marteling. De klacht werd afgewezen, waarna de Herero’s in hoger beroep gingen bij het hooggerechtshof. Tot het eerste proces werd besloten nadat holocaustslachtoffers voor Amerikaanse rechters compensatie van Duitse bedrijven hadden bedongen.

De Herero ijveren al jaren bij de Duitse regering voor een financiële schadeloosstelling aan de nazaten van de slachtoffers van de koloniale oorlog van 1904-’07.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer