Gevechten in Irak verplaatsen zich
Terwijl Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten in Fallujah de laatste verzetshaarden opruimen na hun vlot verlopen offensief, zijn maandag op andere plaatsen in en rond de zogenoemde soennitische driehoek nieuwe gevechten met opstandelingen uitgebroken.
De strijd was het hevigst in Baquba, 57 kilometer ten noordoosten van Bagdad, waar opstandelingen bij een Iraaks politiebureau het vuur openden op Amerikaanse soldaten. Het Rode Kruis maakt zich intussen ernstig zorgen over de humanitaire situatie in Fallujah.Toen de Amerikanen erachter kwamen dat een deel van de opstandelingen zich had verschanst in een moskee in Baquba, werd de hulp van de Iraakse politie ingeroepen. De politie bestormde de moskee en vond daar een wapenopslagplaats met onder andere raket- en mortiergranaten.
In Buhriz, even ten zuiden van Baquba, vielen opstandelingen politiebureaus en een Amerikaanse basis aan. Het beeldpersbureau APTN toonde opstandelingen die vrachtwagens van de politie bestormden, raketgranaten uitlaadden en de auto’s opbliezen. Bij de gevechten in Baquba en Buhriz kwamen zeker twintig opstandelingen, een politieagent en zeven burgers om het leven, allen Irakezen.
In Suwayrah, een plaats onder de rook van Bagdad, voerden opstandelingen gelijktijdige aanslagen uit op een politiebureau en een hoofdkantoor van het Iraakse leger. Bij de daaropvolgende vuurgevechten kwamen zeven Iraakse soldaten om het leven.
In Ramadi, 113 kilometer ten westen van Fallujah en net als die stad gelegen in de soennitische driehoek, braken maandag gevechten uit tussen opstandelingen en Amerikaanse troepen. Nadat er autobommen waren ontploft in de buurt van twee Amerikaanse konvooien, sloot het Amerikaanse leger de omgeving van de stad af. Of er bij de aanslagen slachtoffers zijn gevallen, was niet bekend.
In Mosul, waar vorige week een opstand uitbrak ter ondersteuning van de verdedigers van Fallujah, vielen opstandelingen een Turkse vrachtwagen met auto-onderdelen aan. De vrachtwagen werd in brand gestoken en van de chauffeur ontbreekt ieder spoor. Gevreesd wordt dat hij is ontvoerd.
Een zelfmoordterrorist bracht zijn met explosieven geladen auto tot ontploffing bij een Amerikaans legerkonvooi. Daarbij raakten vijf soldaten gewond. Na de eerste explosie naderde een tweede auto het konvooi, waarop de Amerikanen het vuur openden en de chauffeur doodden.
Bij hun pogingen de laatste resten van het verzet in Fallujah op te ruimen voerden de Amerikaanse strijdkrachten opnieuw zware bombardementen en artillerieaanvallen uit op de stad en omgeving. Zondag werd in het zuiden van de stad een bunkercomplex onder vuur genomen. Na de aanval ontdekten de Amerikanen onder het complex een netwerk van met staal versterkte tunnels en ondergrondse ruimten. Daarin vonden zij wapens, luchtdoelgeschut, bedden en een vrachtwagen.
De generaal van de mariniers die het grondoffensief tegen Fallujah heeft opgezet, Richard Natonski, zei dat de aanval geheel volgens plan is verlopen en zelfs op schema voorligt. Bij het offensief tegen Fallujah is deze week een gehele terreurgroep opgerold. Dat heeft de Iraakse interim-premier Iyad Allawi gisteren gezegd.
Het Rode Kruis vreest intussen het ergste voor de burgerbevolking in Fallujah. De hulporganisatie heeft de Amerikanen al twee dagen lang vergeefs verzocht een konvooi hulpgoederen toe te laten tot Fallujah, waar geen stroom, drinkwater of voedsel meer is. Het Rode Kruis heeft nog steeds geen toestemming om de toestand in Fallujah te onderzoeken. Het stelt dat dit volgens het humanitair en internationaal recht mogelijk moet zijn. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt volgende week 15 ton medicijnen en hulpmiddelen zoals injectienaalden en operatiehandschoenen naar Irak.
Artsen in Fallujah hebben dramatische taferelen beschreven in ziekenhuizen waar ze van alles zijn verstoken en niet meer in staat waren de ernstig gewonden bij te staan. Iraakse militairen die aan de zijde van de Amerikanen vechten, hebben er verder vernielingen aangericht, artsen en patiënten mishandeld en apparatuur, vooral mobiele telefoons, gestolen, meldde ziekenhuispersoneel in de stad.
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigde het Amerikaanse leger en de Iraakse autoriteiten ervan zich niet te houden aan hun in internationale regels vastgelegde verplichting om burgers te beschermen.
Het kantoor van Allawi bevestigde maandag dat twee vrouwelijke familieleden van de interim-premier door hun ontvoerders zijn vrijgelaten. Over het lot van de eveneens gegijzelde neef van Allawi, Ghazi Allawi, was niets bekend.
Het Hongaarse parlement heeft maandag tegen een voorstel van de regering gestemd om de missie van de 300 Hongaarse militairen in Irak met drie maanden te verlengen tot 31 maart 2005.