live

OMT sluit coronagolf komende winter niet uit

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie25 May 2021 08:01

Advertentie

Grapperhaus: Nog even geduld met evenementen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt „nog even geduld te hebben met evenementen”. Vooral omdat de handhavers het afgelopen jaar keihard hebben gewerkt en veel overuren hebben gedraaid. De minister vindt dat politiemensen en boa’s rust verdienen.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad geven aan dat zij rekening houden met de werkdruk van de hulpdiensten. „Die hebben behoorlijk wat voor de kiezen gekregen en daarom kunnen niet alle evenementen doorgaan. Wij moeten kijken naar wat kan en niet kan. Een groot dancefestival waar de 1,5 meter afstand wordt belemmerd, kan niet zonder toegangstesten doorgaan”, zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

„Wij kijken naar wat acceptabel is en hoe wij de openbare orde en de werkdruk kunnen garanderen. Het is niet zo dat alle evenementen kunnen doorgaan, maar het is niet zo dat we alles gaan cancelen”, aldus Jack Mikkers van Den Bosch.

Veel evenementen zijn volgens burgemeesters al doorgeschoven naar volgend jaar. „Alle druk komt op september. Daar moeten we wel rekening mee houden, maar daar praten we niet over met de bonden”, benadrukt Wouter Kolff van Dordrecht. De politiebonden riepen dinsdag op dat er keuzes gemaakt moeten worden in welke evenementen kunnen doorgaan, en welke niet.

De bonden gaan daar volgens Ahmed Aboutaleb van Rotterdam niet over. „De burgemeesters gaan over de inzet bij evenementen. Wij luisteren heel goed naar de politiechefs en houden geen rekening met de bonden.” Een aantal evenementen is voor Aboutaleb best mogelijk. Zo staat de marathon nog op de agenda voor het najaar. „Wij wegen op dat moment nog eens de feiten en omstandigheden.”

In Den Haag heeft de gemeente de organisatoren verzocht grote evenementen met een jaar uit te stellen. „Niet alle evenementen kunnen in het najaar plaatsvinden”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Helft volwassen Amerikanen nu volledig gevaccineerd

In de Verenigde Staten is inmiddels de helft van alle volwassenen volledig ingeënt tegen Covid-19. Volgens de gegevens van Amerikaanse gezondheidsdienst CDC is de grens van 50 procent dinsdag overschreden.

Ruim 61 procent van de meerderjarige Amerikanen heeft ten minste de eerste dosis vaccin gehad. Onder de mensen op leeftijd ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Zo’n 85 procent van de 65-plussers heeft in elk geval één prik gehad, bijna driekwart van hen ook de tweede als die nog nodig was. In de VS wordt naast Moderna en BioNTech/Pfizer ook de in Leiden ontwikkelde entstof van Janssen gebruikt. Deze beschermt voldoende na eenmalige injectie.

Het preparaat van Pfizer mag in de VS nu ook worden toegediend aan jongeren vanaf 12 jaar.

Burgemeesters hopen op snellere versoepelingen coronaregels

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hopen op snellere versoepelingen. „Wij willen allemaal zo snel mogelijk van alle maatregelen af, maar het moet wel kunnen”, zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s.

431805932.jpg
Burgemeester Erik Merrienboer van Terneuzen staat de pers te woord voorafgaand aan het Veiligheidsberaad. beeld ANP JEROEN JUMELET

„Iedereen snakt (…) naar meer vrijheden, ook in Den Haag”, zegt burgemeester Jan van Zanen van de hofstad. Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden ziet het rooskleurig in. „Het gaat de goede kant op met de coronacijfers.” Aboutaleb denkt eveneens dat het kabinet zich kan beroepen op „afspraken die eerder zijn gemaakt” om sneller te versoepelen nu de „trend onmiskenbaar dalende” lijkt.

Het verschil tussen het RIVM en het kabinet is volgens hem maar vier dagen. Het RIVM adviseert het kabinet om nog even pas op de plaats te maken. Het kabinet wil juist met een paar dagen versnellen. „Als de discussie gaat over het aantal dagen, dan zijn we al een heel eind gekomen”, vat Jack Mikkers van Den Bosch positief samen.

Lagere score op eindtoets groep 8, achterstand door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.

Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake „van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen”. Het college heeft daar rekening mee gehouden in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

Eerder gaven de basisscholen al een advies aan leerlingen en hun ouders welk type brugklas het beste bij het kind zou passen. Als het kind beter scoort op de eindtoets, moet de school opnieuw naar het eerdere advies kijken. Het kan zijn dat de school dan alsnog een hoger advies geeft.

De eindtoets ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.

Door het coronavirus zijn de laatste twee schooljaren van de achtstegroepers in het water gevallen. Scholen moesten daarom andere manieren bedenken om kinderen een goed advies voor de middelbare school te geven. Een op de drie scholen keek naar „zachte leerlingkenmerken”, zoals motivatie, werkhouding en gedrag. Een op de vijf scholen hechtte meer belang dan anders aan wat leerlingen in de afgelopen jaren hebben laten zien, komt naar voren in een onderzoek dat de Inspectie van het Onderwijs heeft uitgevoerd. Een op de drie scholen kiest er bij twijfel vaker dan voorheen voor om het advies hoger uit te laten vallen.

CPB-directeur: pas steunpakket aan na volgend kwartaal

De regering doet er goed aan het huidige corona-steunbeleid na het volgende kwartaal aan te passen. Dat zei directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke adviseur voor overheidsbeleid. In plaats van brede ondersteuning, moet de regering zich volgens hem richten op herstel bij levensvatbare bedrijven en zwakkere ondernemingen niet meer overeind houden.

„Ik denk wel dat er behoefte is aan een voortzetting van steun vanuit de overheid, gericht op herstel. Daar zal de komende tijd echt wat aan moeten gebeuren”, zei Hasekamp na afloop van zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Volgens ingewijden worden de steunpakketten met drie maanden verlengd, in principe zonder aanpassingen. Die tijd moet volgens Hasekamp wel gebruikt worden om „na te denken en te werken aan een regeling voor daarna, die er dus echt anders uit zou moeten zien”. „Die zich richt op de toekomst, en niet op de omzetdaling ten opzichte van het verleden.”

Samen met de directeuren van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed het CPB bij Hamer enkele aanbevelingen voor het herstelbeleid waar politieke partijen nu aan werken. Nog voordat er een kabinet is gevormd, moet er een herstelplan liggen om het land uit de crisis te loodsen. Het CPB oppert als „herstelbeleid” onder meer het kwijtschelden van belastingschulden. Dit moet dan wel gericht gebeuren bij bedrijven die nog levensvatbaar zijn. Want het verdwijnen en ontstaan van ondernemingen hoort volgens het planbureau bij een gezond bedrijfsleven waar de productiviteit groeit.

De staatsschuld mag volgens het planbureau niet veel verder oplopen. Ondanks de wens van veel partijen het regeerakkoord niet te veel dicht te timmeren, adviseert het CPB daarom om nog wel goede begrotingsafspraken te maken.

Het herstelplan moet bovendien gepaard gaan met beleid op te lange termijn, zoals plannen om de CO2-uitstoot en stikstofneerslag te verminderen, vinden de planbureaus. Ook moet er een oplossing komen voor het gebrek aan betaalbare woningen.

SCP, CPB en PBL wijzen er ook op dat de pandemie al bestaande zwakke plekken in de samenleving heeft verergerd. Zo noemen ze grotere kansenongelijkheid in het onderwijs door leerachterstanden. Ook bleken zzp’ers en flexwerkers het kwetsbaarst op de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. Daarvoor zijn structurele oplossingen nodig.

Dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet wegens corona

Vanwege coronabesmettingsgevaar zijn er dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dat meldt organisator Oranje Fonds. Voor dit weekend zijn ruim 5500 projecten aangemeld.

ANP-342805121.jpg
NLdoet. ANP MARIEKE ODEKERKEN

Om coronabesmettingen te voorkomen moeten vrijwilligers zoveel mogelijk buiten aan de slag, waardoor er minder dan normaal mogelijk is. In 2019 werden nog ruim 8000 vrijwilligersacties aangemeld, een jaar eerder zelfs bijna 10.000. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan vanwege het coronavirus.

De zeventiende editie van NLdoet was eigenlijk gepland op 12 en 13 maart. Omdat de coronabesmettingscijfers volgens de organisatie nog te hoog waren en Nederland nog in een lockdown zat werd het evenement verplaatst naar aankomend weekend.

Tijdens NLdoet kunnen mensen proeven aan vrijwilligerswerk. Geïnteresseerden kunnen onder meer speeltuinen en buurthuizen opknappen, op afstand taallessen geven en tuinen aanleggen. Volgens het Oranje Fonds is het evenement voor vrijwilligersorganisaties een goede manier om nieuwe mensen te vinden.

Kort geding fitness-stichting tegen Nederlandse staat

De Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat de sportscholen volledig open mogen. „We eisen volledige heropening omdat de situatie nu disproportioneel is, zeker gezien de aanstaande versoepelingen”, laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Op de basiscoronaregels na, wil de stichting geen verdere voorwaarden voor de sportscholen.

Volgens Aachboun is het jongste kabinetsbesluit om de sportscholen onder voorwaarden te openen genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team. Dat mag door de rechter getoetst worden op basis van een volledige belangenafweging, zegt hij. In Nederland zijn de sportscholen sinds woensdag 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt ook het maximumaantal van 30 mensen voor sporten in groepen. De stichting wil van deze coronaregels af.

Daarnaast is Aachboun van mening dat de reisbewegingen, die volgens het kabinet een belangrijk argument zijn om de sportscholen voor een flink deel gesloten te houden, met heropening juist beter gemonitord kunnen worden. „Als je naar de sportschool gaat, moet je met een pasje binnenkomen. Buiten sporten wordt juist niet geregistreerd. Daarnaast zullen de reisbewegingen niet toenemen, omdat de meeste mensen sporten in de buurt van waar ze wonen.”

OMT sluit ondanks vaccinaties coronagolf komende winter niet uit

Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van coronabesmettingen komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd. In een „optimistische situatie” waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus „net onder de 1” kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de 1 is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de 1 worden steeds meer mensen ziek. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de mate waarin vaccins beschermen in de loop der tijd vermindert, nieuwe besmettelijkere varianten opduiken óf als in bepaalde specifieke groepen minder mensen zijn gevaccineerd. Dat noemt het OMT „heterogeniteit in de vaccinatiegraad”.

De belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet schrijven dat „dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven”. Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de langere termijn onzeker zijn.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft dit tweede gedeelte van het advies woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. In het eerste deel, dat afgelopen weekend verscheen, raadt het OMT het kabinet af de volgende stap in de versoepelingen naar voren te halen. Het kabinet overweegt de derde stap al op 2 juni te zetten, in plaats van op 9 juni.

In combinatie met het volledig openen van het voortgezet onderwijs, dat het OMT onder voorwaarden wel ziet zitten, zou het vervroegen van verdere versoepelingen uiteindelijk kunnen leiden tot tienduizenden extra besmettingen, waarschuwen de gezondheidsexperts. „Daarom adviseert het OMT om stap 3 uit het openingsplan niet te vervroegen.”

Voor het eerst miljoen prikken in een week

Iets meer dan een miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Voor het eerst komt het aantal prikken boven die grens uit. Het aantal toegediende vaccins steeg met 1.009.988, volgens gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wekelijks verstrekt.

In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik. Dat is minder dan in de vier weken ervoor.

Advertentie

Polen begint loterij voor gevaccineerde mensen

Polen begint een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus om zo mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. De winnaars kunnen geldprijzen krijgen, tot 223.000 euro, of een auto.

Tot dusver hebben 18,3 miljoen Polen, op een bevolking van ruim 37 miljoen, een inenting gekregen. 5,6 miljoen van hen zijn al volledig ingeënt. De regering hoopt veel meer mensen aan te moedigen de prik te nemen door hun kans op een prijs te bieden. Voor de campagne is 31 miljoen euro uitgetrokken.

De loterij gaat op 1 juli van start. Iedere tweeduizendste deelnemer ontvangt voor de loterij begint al 110 euro.

Laagste aantal positieve tests in een dag sinds begin februari

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2531 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. Het is niet duidelijk of het lage aantal positieve tests van dinsdag komt doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen sowieso al lager dan later in de week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 25.255 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op bijna 3608 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds half februari.

Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 155 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Amsterdam kwamen 120 besmettingen aan het licht. Daarna volgen Den Haag (79), Utrecht (57) en Tilburg (44).

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met dertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het even voordat dit is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 96 sterfgevallen gemeld, bijna veertien per dag.

Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn meer dan 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.500 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

„OMT stelt onhaalbare voorwaarde aan openen voortgezet onderwijs"

Middelbare scholen kunnen volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) niet voldoen aan het belangrijkste veiligheidsadvies van het OMT: het twee keer per week testen van alle leerlingen. Volgens de vakbond is de verdere opening van het voortgezet onderwijs praktisch onhaalbaar, omdat het onmogelijk is om te controleren of leerlingen de coronazelftesten uitvoeren.

Zaterdag besloot het demissionair kabinet dat middelbare scholen weer volledig opengaan. Leerlingen mogen vanaf 31 mei elke dag naar school. In de klaslokalen en gangen hoeven ze zich niet aan de 1,5 meter regel te houden. Vanaf 7 juni is elke school verplicht de deuren te openen voor al haar leerlingen.

Die volledige opening is volgens het OMT alleen mogelijk als elke leerling twee keer per week onder begeleiding een zelftest uitvoert. AOb-bestuurder Henrik de Moel vindt dit onrealistisch. „Uit ervaringen in het hoger onderwijs blijken zelftesten niet populair onder jongeren,” zegt hij. „Bovendien is het voor een school vanwege privacyregels oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week zo’n zelftest uitvoeren.”

Die zelftesten zijn overigens minder betrouwbaar dan de coronatesten die je bij teststraten kan laten doen, stelt het RIVM. De zelftesten zijn minder gevoelig en kunnen daardoor besmettingen missen, zeker als iemand relatief weinig virusdeeltjes bij zich draagt. Van alle besmettingen detecteren deze testen 60 tot 80 procent.

Het OMT waarschuwt dat het loslaten van 1,5 meterregel tot meer besmettingen kan leiden. Onder jongeren, maar ook onder docenten. Dat maakt een school volgens de AOb een onveilige werkomgeving. Daarom pleit de vakbond voor het zo snel mogelijk vaccineren van al het onderwijspersoneel.

Ook Rob Fens, directeur van de Wolfert van Borselen Scholengroep in Rotterdam, vindt dat docenten zo snel mogelijk geprikt moeten worden. Hij maakt zich zorgen. „We vinden dit advies volstrekt onverantwoord,” zegt de schoolleider van zes scholen. „Wij willen ook dat leerlingen weer naar school gaan, maar voor een docent is het niet veilig om in een slecht geventileerd klaslokaal met dertig jongeren te zijn.” De directeur gaat zijn leraren daarom niet dwingen om naar school te komen, ze mogen als ze willen online lesgeven. „Maar als 40 procent van de leraren niet naar het klaslokaal komt, kunnen we beter helemaal dicht.”

Ook Leraren in Actie spreekt zich uit tegen de versoepelingen van maatregelen op de middelbare scholen. De onderwijsbond zegt actie te gaan voeren tegen de versoepelingen.
De VO-raad, de vereniging van scholen in het hoger onderwijs, is juist blij met de volledige heropening van de middelbare scholen, onder voorwaarde dat de veiligheid van het onderwijspersoneel gewaarborgd wordt.

Politie houdt ruim 30 betogers aan in Den Haag

De politie in Den Haag heeft dertig tot veertig demonstranten aangehouden op het Plein in Den Haag, in de buurt van de Tweede Kamer. De politie had de betogers gevraagd te vertrekken naar een ander deel van de stad, maar die weigerden dat.

431793479.jpg
Demonstranten voeren actie op het Plein tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalvemeterregel. beeld ANP BART MAAT

De arrestanten demonstreerden onder meer de tegen de coronamaatregelen en het vaccinatiebeleid.

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft hard dalen

De afname van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 25.255 positieve testresultaten. Dat is 28 procent minder dan een week eerder, toen ruim 35.000 gevallen aan het licht kwamen. Dat waren er al een kwart minder dan in de week daarvoor. In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.

Ook in de ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de RIVM-rapportage die dinsdag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de intensive care belandden. Dat is een afname van 23 procent.

Het RIVM registreerde afgelopen week 96 aan coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

Het reproductiegetal, dat aangeeft in welk tempo het virus zich verspreidt, is ook weer een fractie gedaald. Het stond afgelopen vrijdag op 0,86 en zakt verder naar 0,82. Dit cijfer is nooit helemaal actueel. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om een betrouwbaar getal te berekenen.

De besmettingscijfers dalen naarmate meer mensen worden gevaccineerd tegen corona. Volgens berekeningen van de overheid zijn nu zo’n 8,5 miljoen prikken gezet. In de statistieken is duidelijk te zien dat van oud naar jong wordt gevaccineerd. Onder 80-plussers, die als eerste aan de beurt waren, is het aantal nieuwe coronagevallen veruit het laagst. Onder zestigers is de besmettingsgraad in een week tijd met een derde gedaald, tot 84 gevallen per 100.000 inwoners.

Ook in de jongere leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen gedaald, ook al is het gros nog niet gevaccineerd. Alleen jongeren met een medische indicatie komen al in aanmerking.
In de groep van 18 tot 24 jaar doen zich nog altijd de meeste besmettingen voor, maar ook daar ziet het RIVM een afname. Het instituut noteerde in die leeftijdscategorie 320 positieve testresultaten per 100.000 inwoners, 23 procent minder dan een week eerder.

Ondanks de cijfers benadrukt het RIVM dat het belangrijk blijft dat mensen zich houden aan de basismaatregelen, zoals afstand houden van anderen, drukke plekken mijden en bij klachten thuisblijven en je laten testen. „Ook als je op vakantie bent. Zo voorkomen we - totdat iedereen die dat wil gevaccineerd is - dat het virus zich weer meer verspreidt.”

Leegloop van coronavleugels ziekenhuizen gaat door

De coronadrukte in de ziekenhuizen blijft dalen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1681 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 11 december. In vergelijking met maandag daalde het totale aantal opgenomen patiënten met veertien. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop de bezetting daalt.

Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten. Dat betekent dat er binnen een maand meer dan 1000 bedden zijn vrijgekomen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde verder. Op die afdelingen liggen nu 579 mensen met corona. Ook dat is het laagste aantal sinds half december. De ic-artsen en -verpleegkundigen zagen negentien bedden vrijkomen.

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met vijf naar 1102, maar de lijn daar gaat nog steeds omlaag. Sinds vorige week dinsdag zijn op die zalen 401 bedden vrijgekomen.

De druk op de ziekenhuizen neemt af doordat steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. De uitstroom is groter dan de instroom. In de afgelopen 24 uur belandden 123 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen zijn 1025 mensen opgenomen, wat neerkomt op gemiddeld zo’n 146 per dag. Dat is het laagste peil sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.

Vaccin Moderna na 2 prikken „uiterst effectief" bij tieners

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is twee weken na de tweede prik „100 procent effectief” bij tieners, meldt het bedrijf dinsdag. Bij het onderzoek naar de effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen in de Verenigde Staten kreeg geen van de deelnemers nog het coronavirus na de tweede prik. Na de eerste prik was de effectiviteit 93 procent.

Moderna deed onderzoek bij 3732 mensen tussen de 12 en 17 jaar oud. Twee derde kreeg een echt vaccin en de rest een placebo. Vier mensen binnen de placebogroep werden besmet na de tweede prik. Het middel helpt tegen ziekteverschijnselen, maar helpt ook een besmetting voorkomen, zegt de Franse directeur Stéphane Bancel.
De farmaceut zegt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn vastgesteld. Een aantal mensen kreeg hoofdpijn of werd moe na de tweede prik.

EU-leiders: zeker 100 miljoen vaccins voor arme landen

De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. In hun slotconclusies verklaren ze het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken tekort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.

Mensen uit 1969 en 1970 kunnen afspraak coronaprik maken

Mensen die in 1969 of 1970 geboren zijn, kunnen nu ook op grond van hun leeftijd gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Ze krijgen vanaf vrijdag een brief met een uitnodiging. Daarmee kunnen ze telefonisch een prikafspraak inplannen, maar deze mensen kunnen nu alvast online een afspraak maken.

Lagere score op eindtoets groep 8, achterstand door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.

Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake „van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen”. Het college heeft daar rekening mee gehouden in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

Alabama verbiedt vaccinatiepaspoort als verplicht toegangsmiddel

De gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama heeft een wet ondertekend die bedrijven en publieke instanties verbiedt om vaccinatiepaspoorten voor coronavaccins te vragen aan bezoekers. Gouverneur Kay Ivey zegt dat hij hiermee wil verzekeren dat het krijgen van een vaccinatie vrijwillig blijft. Ivey voegt toe dat hij zelf ook is gevaccineerd en alle inwoners van zijn staat aanmoedigt dat ook te doen.

Aantal dagelijkse besmettingen in India zakt onder 200.000

In India zijn in het afgelopen etmaal 196.427 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid dinsdagochtend gemeld. Dat is het laagste aantal besmettingen binnen een etmaal sinds 14 april.

Zorgen over dure PCR-testen om op vakantie te kunnen

Reizigers in Nederland kunnen voorlopig alleen een commerciële PCR-test doen als zij op vakantie willen. Die testen worden aangeboden door bijvoorbeeld zakenlui die soms hoge prijzen rekenen, schrijft De Telegraaf. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de kwaliteit van commerciële testen „over het algemeen voldoende tot goed”, maar experts maken zich zorgen.

Leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuis schiet omlaag

De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, daalt flink. De meeste patiënten die deze maand werden opgenomen, zijn vijftigers. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van nieuwe gegevens die de krant heeft opgevraagd bij de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).”De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de intensive care (ic) krijgt, zijn de niet-gevaccineerden”, zegt Diederik Gommers, voorman van de ic, tegen de krant.

Weekcijfers: aantal coronagevallen daalt door tot onder 30.000

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk minder dan 30.000 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zou betekenen dat het weekcijfer in een maand tijd is gehalveerd.

Het RIVM komt dinsdag met het exacte aantal in zijn wekelijkse update. Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen van positieve tests. Dit was voorlopig de laatste coronapiek. Twee weken geleden dook het weekcijfer onder de 50.000, toen het RIVM 47.108 nieuwe gevallen meldde. Vorige week zakte het tot onder de 40.000, met 35.142 nieuwe positieve tests.

Coronaprik voor alle volwassenen op Friese Waddeneilanden

Alle volwassen inwoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen zich in de komende dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. De Friese Waddeneilanden zijn daarmee de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder een prik hebben kunnen krijgen.

Burgemeesters praten over mogelijk meer versoepelingen

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praten dinsdag over mogelijk meer versoepelingen in het coronabeleid. Ze nemen de actuele besmettingscijfers door en kijken hoe het gaat nu er al wat meer vrijheden zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het Veiligheidsberaad in Utrecht.

Het kabinet maakt naar verwachting op 1 juni bekend of er meer beperkingen worden opgeheven. Het Veiligheidsberaad neemt daar dinsdag vast een voorschot op. Wensen en meningen van de burgemeesters, die het beleid moeten handhaven, kunnen dan nog worden verwerkt in de voorgenomen maatregelen. De meest recente versoepelingen hebben voor zover bekend geen grote ordeproblemen opgeleverd.

Vorig liveblog

Lees hier het vorige liveblog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer